pieczone KULECZKI OWSIANE czyli słodkie, odżywcze, bakaliowe KULKI MOCY

pieczone KULECZKI OWSIANE czyli słodkie, odżywcze, bakaliowe KULKI MOCY z rodzynkami, daktylami, żurawiną, sokiem z pomarańczy i rumem

Ciasteczek owsianych na blogu jest już kilka wersji.. i są też dzisiaj następne – tym razem kuleczki z dużą ilością bakalii, słodzone oczywiście miodem i nasączone rumem, do którego mam ostatnio w kuchni wielką słabość. Szybkie, proste i można je nawet zrobić z proporcji “na oko”, ale tym razem dobrałam proporcje tak, aby łatwo było zapamiętać..

Nie ma w nich nic trudnego – wystarczy połączyć składniki, uformować kuleczki i upiec. Nie potrzeba wyjmować żadnego miksera, wystarczą nam składniki, miseczka i dłonie do formowania. Poza tym – podaję proporcje, ale można je dowolnie modyfikować i wykorzystać takie bakalie (bądź tez orzechy czy inne nasiona), które aktualnie mamy w domu.

Kuleczki idealnie przechowują się w metalowych puszkach – można (jak się to uda) “zachomikować” na później.

SKŁADNIKI na ok. 25 kuleczek o średnicy 2,5-3,5 cm:

250 gramów płatków, u mnie – owsiane
250 gramów bakalii
(u mnie: żurawina suszona, rodzynki Jumbo, daktyle)

150 gramów płynu
(u mnie 70 gramów soku z pomarańczy + 70 gramów rumu + 10 gramów nalewki orzechowej).
Opcjonalnie można użyć soku z cytryny lub limonki, innego alkoholu – bardziej chodzi tutaj o proporcje płynu do bakalii i płatków. Alkohol dodaje aromatu, nie czuć go po upieczeniu.

150 gramów miodu wielokwiatowego lub innego

100 gramów nasion słonecznika (nieprażonego)

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce: suche, płynne, dokładnie mieszamy.
    Odstawiamy na 1-2 godzinę, aby płatki i bakalie nasiąknęły rumem i sokiem z owoców.
  2. Nabieramy ręką lub łyżką (nabierając łyżką mamy większe prawdopodobieństwo, że kulki będą równe, co jest ważne podczas pieczenia – aby równo się zarumieniły) masę. Ugniatamy w ręku, robiąc kulkę. Czasami masą trzeba troszkę poprawować, ścisnąć, aby zaczęła się kleić.
  3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
  1. Pieczemy, a tak na prawdę to suszymy w temp. 150’C z włączonym termoobiegiem przez 30-40 minut. Jeśli kuleczki zaczną mocno pachnieć – należy zmniejszyć temperaturę do 60-70’C.
  2. Wyjmujemy z pieca jak się zarumienią, nie będą wtedy jeszcze w pełni suche, ale doschną po wyjęciu.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×