aromatyczny KURCZAK (kawałki kurczaka) w miodzie i musztardzie z warzywami i ZAPIEKANYMI ZIEMNIACZKAMI w mundurkach

aromatyczny KURCZAK (kawałki kurczaka) w miodzie i musztardzie z przyprawami, warzywami i ZAPIEKANYMI ZIEMNIACZKAMI w mundurkach

Danie pełne smaków i aromatów – czyli zwykły kurczak zrobiony w sposób banalny ale wyjątkowy, a przede wszystkim tak, aby nie był suchy tylko soczysty i aromatyczny oraz abyśmy mieli pyszny sos do ziemniaczków (zapiekanych w piecu, w mundurkach!),
Danie bardzo proste do wykonania, z produktów dostępnych w każdym domu i nie sprawiające żadnego problemu – wystarczy patelnia i piecyk. Jeśli nie mamy pieprzu cytrynowego czy też bałkańskiego (bardzo lubię pracować na tych mieszankach) – wypisuję skład, aby skomponować własne przyprawy do dania.
Jeśli nie mamy czasu na wcześniejsze marynowanie mięsa – zostawmy przynajmniej na pół godziny mięso w przyprawach (w temperaturze pokojowej) – wszystkie smaki będą mogły się przegryźć a marynowanie sprawi, że kurczak będzie delikatny i soczysty.

Przepisu nie mogło zabraknąć na blogu, a liczenie przypraw “na łyżeczki” jest bardzo praktyczne i szybkie 🙂

Danie nie wymaga już dodatkowej sałatki czy surówki, nadaje się również do podgrzania.
Na pewno sprawdzi się na imprezie (można przygotować wcześniej, ziemniaki zapiec, kurczaka podgrzać), nadaje się zarówno na danie obiadowe jak i ciepłą kolację.

Czas przygotowania – ok. 1 godzina
Ilość porcji – ok. 4

SKŁADNIKI na kurczaka w miodzie i musztardzie:

1 kg kawałków z kurczaka (przy średnich kawałkach to 8 sztuk), najlepiej z ekologicznej hodowli
★ 3 spore łyżeczki musztardy (3 spore łyżeczki to tak ok. 5 płaskich)
★ 3 spore łyżeczki miodu (u mnie akacjowy)
★ 2 łyżeczki słodkiej papryki
★ 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
pieprz cytrynowy skład: sól, cukier, pieprz biały, cebula, kwasek cytrynowy, skórka cytryny, kurkuma, pasternak, kasza kukurydziana, pieprz czarny.
★ 1/2 łyżeczki pieprzu bałkańskiego (gorczyca, czosnek, papryka, lubczyk – korzeń, majeranek).
★ 1/2 łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu
★1-2 łyżeczki soku z cytryny
★ 4-5 ząbków czosnku
sól – do smaku
★ 1 czerwona papryka
★ 1 duży pomidor / 2 mniejsze
★ oliwa z oliwek
★ 3-4 łyżki masła

ziemniaki – ilość wg uznania, najlepiej duże i płaskie aby było dużo chrupiącej skórki

WYKONANIE:

  1. MARYNOWANIE MIĘSA
    Mięso myjemy, ja nie kroiłam bo kupiłam pocięte już spore kawałki, wkładamy do większej miseczki.
    Dodajemy: musztardę, miód, przyprawy: słodką paprykę, pieprz cytrynowy, pieprz bałkański, pieprz czarny, sól.
    Dorzucamy również: 1-2 łyżeczki soku z cytryny i kilka ząbków czosnku (u mnie pokrojone na cienkie plasterki, ale może być też czosnek przeciśnięty). Pokrojone na cienkie plasterki – fantastycznie przypieka się na patelni uwalniając aromat.
    Wlewamy oliwę z oliwek, dokładnie mieszamy.
    Odstawiamy do macerowania – najlepiej do lodówki na całą noc lub jeśli nie mamy czasu na 1-2 godziny. Jeśli nie mamy czasu na długie macerowanie i mamy jedynie ok. 30-60 minut – najlepiej jest pozostawić mięso w przyprawach w temperaturze pokojowej, procesy zachodzą szybciej.
  2. PRZYGOTOWANIE RESZTY WARZYW
    Paprykę myjemy, kroimy na małe plasterki, pomidora myjemy, kroimy w półtalarki lub grubą kostkę.
    Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, przekrawamy na pół, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy ok. 15-20 minut – do momentu aż będą stawały się lekko miękkie, ale nie będą jeszcze ugotowane.
  3. SMAŻENIE MIĘSA
    Rozgrzewamy patelnię (na tę ilość mięsa – to 2 patelnie lub smażenie na 2 razy), na gorącą kładziemy kawałki kurczaka. Podsmażamy z każdej strony 3-4 minuty do momentu ścięcia i lekkiego zarumienienia.
  4. Po wstępnym podsmażeniu, jeśli smażyliśmy na 2 patelniach – przekładamy podsmażone kawałki kurczaka na 1 patelnię, dodajemy masło oraz warzywa – paprykę i pomidory i dusimy ok. 20-25 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  5. ZIEMNIAKI c.d.
    Lekko podgotowane ziemniaki wyjmujemy z garnka, przekładamy na brytfankę, podlewamy oliwą z oliwek, możemy je ewentualnie jeszcze lekko dodatkowo posolić, układamy je przecięciem ku brytfance, wsuwamy do pieca rozgrzanego do 200-200’C. Po 15 minutach obracamy i pozwalamy podpiec się drugiej stronie ok. 5-10 minut. Ziemniaki będą miały wówczas chrupiącą, pyszną skórkę.
  6. Podajemy oczywiście gorące _ ziemniaczki z mięskiem, polane sosem warzywnym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×