wyjątkowy DŻEM z białej PORZECZKI, ANANASA I AGRESTU

wyjątkowy DŻEM z białej PORZECZKI, ANANASA I AGRESTU czyli perełeczka w domowej spiżarni.

Jak powstają pomysły na dania lub przetwory? Czasami spontanicznie.. Siedziałam kiedyś wieczorem i zastanawiałam się co z robić z owoców, które czekały w kuchni. I wtedy pojawił się pomysł połączenia słodko-kwaskowej, białej porzeczki, słodkiego ananasa i lekko kwaskowego agrestu. Od razu wydało mi się ciekawe więc mimo godziny – powędrowałam do kuchni. Po za ciekawym smakiem, chciałam uzyskać dżem, który tym razem, w porównaniu do wiśniowych, porzeczkowych, wieloowocowych, powideł – nie będzie czerwony czy ciemny. Efekt – genialny i bardzo, bardzo wyjątkowy! A po za tym – bardzo oryginalny i.. chyba nie widziałam takiego na półkach sklepowych.

Może być zarówno do kanapek, naleśników, gofrów, deserów czy ciast.

A więc do dzieła!

Dżem powstał przy użyciu wyciskarki do owoców i pektyn – chciałam aby w dżemie znalazły się duże kawałki ananasa. Dżem okazał się “perełeczką” w domowej spiżarni. Połączenie owoców wyszło przepysznie. Ilość cukru – mniej niż 10% masy owoców. W smaku – lekko słodki, lekko kwaskowy, ale należy pamiętać, że wszystko zależy od owoców. Ja miałam dość słodką porzeczkę i agrest (jak na porzeczkę i agrest oczywiście 😉

SKŁADNIKI na kilkanaście słoiczów ok. 250 ml:

1,5 soku z białych porzeczek – uzyskany z ok. 1,8 kg owoców
★ 2 kg białej porzeczki
czyli białej porzeczki łącznie – ok. 4 kg
★ 1,5 ananasa – ok. 1,2 kg
★ 0,3 kg agrestu
★ 450 gramów cukru
★ 60 gramów pektyn

WYKONANIE:

1. ★ Porzeczkę (4 kg) dzielimy mniej więcej na pół. Jedną część myjemy i przepuszczamy przez wyciskarkę do owoców (ja z szypułkami). Drugą część myjemy i dokładnie obieramy z szypułek.

2.Agrest myjemy, odcinamy ogonki.

3. ★ Ananasa obieramy, kroimy w dużą kostkę – ok. 1,5 x 1,5 – 2 x 2 cm. Jego wielkość podczas gotowania , mimo iż krótkiego, troszkę się zmniejszą. Jeśli ananas jest duży i ma twardy rdzeń (“głąb” w środku) – wycinamy go.

4. Do garnka wlewamy sok z porzeczki, zagotowujemy, dodajemy owoce: porzeczki, agrest, ananas i zagotowujemy.

5. Dodajemy ★ cukier i ★ pektyny, dokładnie mieszamy. Jeśli pojawi się piana – mieszamy, a ona zniknie.
Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3 minuty.
Ilość cukru zależna jest od naszych preferencji jak również od słodkości owoców.

6. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem. Dżemy same się zawekują. Jeśli mamy dużą partię, nie przechowujemy w chłodnym miejscu – pasteryzujemy metodą na mokro w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku przez 15-20 minut.

Smacznego!

Eksperymentujmy, łączmy, próbujmy.. kuchnia jest niesamowita!

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×