NALEWKA i HERBATKA Z NIEZAPOMINAJEK czyli zdrowotne wykorzystanie niezapominajek w kuchni

55

NALEWKA Z NIEZAPOMINAJEK
i HERBATKA Z SUSZONYCH NIEZAPOMINAJEK
czyli zdrowotne wykorzystanie niezapominajek w kuchni

Z okazji Dnia Mamy dzisiaj bardzo „słodki” wpis..

Kwiatki znane każdemu, rosnące chyba wszędzie i skradające serca niejednemu.. Bo niezapominajki są po prostu piękne. Najczęściej niebieskie, choć występują również białe i różowe. Znane są również pod nazwą niezabudki oraz mysie uszko. Istnieje bardzo dużo gatunków (kilkadziesiąt): leśne, polne, różnobarwne, piaskowe, błotne. Są to zarówno rośliny jednoroczne, dwuletnie jak i wieloletnie (czyli byliny) dorastające do kilkudziesięciu centymetrów.

Bardzo rzadko używane są w kuchni.. może dlatego, że zbiera je się na prawdę długo. Kwiatuszki są maleńkie i żeby uzbierać większą ilość – nie dość, że trzeba znać dobre miejsce lub mieć ich w ogródku na prawdę sporo, to zajmuje to dużo czasu.

Ja znalazłam niezapominajki na spacerze w lesie i oczywiście zachęciło mnie to do zrobienia z jednej części nalewki i ususzenia pozostałej.

ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI NIEZAPOMINAJKI:

Niezapominajki zawierają:
kwasy: kawowy, chlorogenowy, rozmarynowy,
saponiny triterpenowe, śluzy, krzemionkę.

Wykorzystujemy: LIŚCIE, KWIATY i ŁODYGI – świeże lub suszone

ZASTOSOWANIE:
susz / herbatki czyli napary* & świeże ziele / składnik nalewek
– choroby dróg oddechowych (zapalenie płuc, oskrzeli, krtani, gardła, uporczywy kaszel)
– krwotoki z nosa
susz / kąpiele
– ujędrnienie skóry
– uspokojenie i wyciszenie
– spokojny snu

HERBATKA Z SUSZONYCH NIEZAPOMINAJEK

Składniki:
★ niezapominajki, woda, miód

Wykonanie:
★ Zbieramy niezapominajki – kwiaty z częścią łodyżki i ewentualnie listkami.
Suszymy – są tak drobne, że zajmuje to maksymalnie 1 dzień. Najlepiej w zacienionym miejscu.
★ Umieszczamy garstkę suszu w filiżance, zalewamy gorącą wodą – ok. 80-90’C (czyli robimy napar) i parzymy kilka-kilkanaście minut pod przykryciem
lub
umieszczamy w garnku zalewamy zimną wodą i gotujemy kilka minut pod przykryciem (czyli robimy odwar)
Słodzimy miodem.

Herbatka jest bardzo delikatna, dlatego dajemy dużą garstkę suszu.

NALEWKA Z NIEZAPOMINAJEK

Składniki:
niezapominajki – kwiaty, liście, łodygi
alkohol 40-85%, u mnie spirytus nalewkowy 70%
Proporcja ziela do alkoholu 1:5, u mnie – na oko.
miód – do smaku – 2 łyżeczki

Wykonanie:
Ziele umieszczamy w butelce / naczyniu.
Dodajemy miód.
Zalewamy alkoholem.
Odstawiamy w ciemne, nienasłonecznione miejsce na 7 dni.
Filtrujemy.

Stosowanie:

1/2 łyżeczki 4-5 razy dziennie w razie potrzeby (choroby górnych dróg oddechowych, silny kaszel).

RÓŻNICE MIĘDZY NAPAREM, ODWAREM, WYWAREM, MACERATEM

NAPAR – surowiec zalewamy gorącą wodą odstawiamy do naparzenia ok. 15 minut pod przykryciem
ODWAR – surowiec zalewamy zimną wodą* i gotujemy 5-30 minut (zależnie od surowca) pod przykryciem
WYWAR (WYCIĄG) – surowiec zalewamy gorącą wodą i gotujemy 5-30 minut (zależnie od surowca) pod przykryciem
MACERAT – surowiec zalewamy zimną wodą* lub olejem i odstawiamy na kilka godzin – kilku dni. Maceraty stosuje się
NALEW – surowiec zalewamy alkoholem 40-85% czyli zimnym płynem i odstawiamy na określony czas

*zimna woda = temperatura pokojowa

Join the Conversation

  1. niesamowite zastosowanie! nie wiedziałam, że niezapominajki są jadalne / pitne 😉 zachowuję pomysły ♥

Dodaj komentarz

Close
error: