Kryształki ALG JAPOŃSKICH czyli probiotyczny i zdrowy kefir wodny

749

Kryształki ALG JAPOŃSKICH czyli probiotyczny i zdrowy kefir wodny

…czyli długo wyczekiwany wpis o moich kochanych, pięknych, cudnie szumiących w słoikach ALGACH JAPOŃSKICH z których powstaje kefir wodny. Algi same w sobie są piękne, a poza tym – mają probiotyczną moc 🙂
Ich hodowla daje dużo przyjemności, korzyści i dobrej zabawy. Trzeba tylko pamiętać – nastawiać cykl regularnie, aby były piękne, dorodne i zdrowe!

1. CO TO SĄ ALGI JAPOŃSKIE?

Są to mikroorganizmy zdolne do fermentacji, kolonie bakterii (Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus i Leuconostoc) i drożdży (Saccharomyces, Candida, Kloeckera i prawdopodobnie jeszcze co najmniej dwa gatunki).
Kryształki japońskie zwane także algami morskimi odżywiają się cukrem i produkują kwas mlekowy, alkohol (zaw. od 0.5 do 1,5%) oraz dwutlenek węgla*.

Z posłodzonej wody potrafią one wytworzyć smaczny, lekko gazowany, fermentowany napój zwany kefirem wodnym.

Algi możemy znaleźć również pod nazwami: algi morskie, water kefir grains, water kefir grains, seaweed, tibicos, tibi kernel, graines vivantes, grains de kéfir.
Masa kryształów japońskich, czyli kolonia bakteryjno-drożdżowa, jest zbudowana głównie z dekstranu – polisacharydu powstałego z cząsteczek glukozy.

DWUTLENEK WĘGLA jest widoczny bardzo szybko po nastawieniu cyklu. Im zdrowsze algi – tym szybciej pojawiają się pęcherzyki dwutlenku węgla co jest informacją, że algi pracują. W dużych słojach jest ich mnóstwo, słychać nawet równomierny, cichutki szum bąbelków. Wygląda to uroczo 🙂

2. POCHODZENIE ALG JAPOŃSKICH

Pomimo nazwy nie są to algi… ani nie pochodzą z Japonii. Ich pochodzenie nie jest znane – wiadomo, że występują w Meksyku w niektórych gatunkach kaktusów, gdzie mają pod dostatkiem swego naturalnego pożywienia, czyli wody z cukrem. Aktualnie hodowane są na całym świecie. Od stuleci stosowane są przez mieszkańców Kaukazu (region na pograniczu Europy i Azji pomiędzy Morzem Czarnym a Kaspijskim wokół gór Kaukaz, obejmuje Gruzję, Azerbejdżan, Armenię i Rosję).

3. WYGLĄD

KOLOR – przezroczysto-biały
WIELKOŚĆ – od kilku milimetrów do ok. 2 cm (a czasem i więcej)
KONSYSTENCJA – dość zbita, lekko twarda, śliska, pod naciskiem nie kruszą się
KSZTAŁT – nieregularne kryształki przypominające wyglądem pokruszony lód

Zdjęcie: duże i dorodne okazy kryształków

4. WŁAŚCIWOŚCI KEFIRU WODNEGO przygotowywanego z kryształków alg japońskich

  • Jest naturalnym probiotykiem
  • Działa przeciwzapalne
  • Przyspiesza perystaltykę jelit
  • Pomaga przy zakażeniach przewodu pokarmowego oraz leczy zaburzenia przewodu pokarmowego (biegunki, zaparcia, zgaga, wzdęcia) dzięki przywróceniu naturalnej mikroflory jelitowej
  • Przyspiesza trawienie białek mleka, łagodzą objawy nietolerancji laktozy
  • Zwiększa wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i innych pierwiastków
  • Pobudza wydzielanie soków żołądkowych
  • Działa zbawiennie na problemy trądzikowe
  • Zapobiega i leczą alergie
  • Korzystnie wpływa na szkliwo, zapobiegają próchnicy
  • Stanowi bogactwo witamin – dostarcza witaminy PP, kwasu foliowego, witaminy H i witaminy B6
  • Wpływa na obniżenie produkcji fibrynogenu – białka, którego nadmiar we krwi przyczynia się do powstawania zakrzepów, powodujących np. zawał serca
  • Zmniejsza negatywne skutki: zażywania leków, zanieczyszczenia środowiska, stresu oraz palenia tytoniu
  • Zmniejsza ilość szkodliwych toksyn produkowanych przez drobnoustroje jelitowe
  • Zapobiega rozwojowi raka jelita grubego można je stosować w kosmetyce (jako tonik, do przemywania rąk, twarzy)

5. SMAK

Uzyskiwany napój jest słodkawy, lekko fermentowany, porównywany z delikatnym, odgazowanym szampanem lub lemoniadą. Zależnie od używanego słodu oraz jego ilości – może być bardziej lub mniej słodki. Kefir wodny ma inny smak jeśli cykl trwa 24 a inny jeśli 48 godzin. Jeśli cykl trwa dłużej – jest mniej słodki bardziej fermentowany. Najlepszy (najbardziej poprawny) jest kiedy cały cukier jest przefermentowany czyli mało słodki. Smak delikatnie zmienia się również w zależności od tego czy dodajemy rodzynki figi, daktyle czy morele.

Zdjęcie: Hodowla alg – kilka godzin po nastawieniu cyklu.

6. STOSOWANIE

Napój można stosować przez wiele lat, teoretycznie nie ma konieczności robienia przerw. Profilaktycznie najlepiej stosować kurację przez 3 tygodnie, a następnie zrobić tydzień przerwy. Może to być również 20 dni kuracji + 10 dni przerwy. Wówczas efekty są lepsze. Leczniczo stosuje się kuracje trwające do pół roku – ok. 1 litra napoju dziennie (w przypadku nadciśnienia, chorób nerek, wrzodów żołądka, astmie, anemii, bronchicie, zapaleniu pęcherza, problemach skórnych – wysypki, trądzik, łuszczyce). Poza zdrowotnymi właściwościami, kefir wodny ma działanie izotoniczne (napój mający na celu wyrównanie poziomu wody i elektrolitów)

7. TRWAŁOŚĆ KEFIRU WODNEGO

Wyprodukowany napój przechowujemy w lodówce lub w temperaturze pokojowej do 24 godzin.

8. ŻYWOTNOŚĆ KRYSZTAŁKÓW

Kryształki będą żyły tak długo jak będziemy o nie dbać / nastawiać regularnie cykle. Do życia kryształki potrzebują wody z cukrem, jeśli zabraknie im pożywienia – nie przeżyją.

Zdjęcie: kryształki alg

9. SKŁADNIKI ODŻYWCZE

cynk, miedź, brom, jod, wapń, żelazo, magnez, mangan, potas, prowitaminę A, witaminy B, C, E, , H i PP, proteiny, aminokwasy, lipidy oraz wiele innych związków korzystnych dla naszego zdrowia.

10. HODOWLA KROK PO KROKU

Do hodowli potrzebne jest:

  • kryształki alg japońskich
  • naczynie, najlepiej szklany słój
  • woda mineralna lub przegotowana, ostudzona woda z kranu
  • ściereczka, ręcznik papierowy lub gaza
  • gumka recepturka
  • plastikowe sitko
  • cukier (2-6 łyżki na 1 litr) – ilość cukru należy dostosować do preferencji jak i aktywności alg w każdym domu 🙂 Z doświadczenia wiem, że nie wszędzie pracują tak samo (zależne to jest od ilości światła, jakości wody)
    Proporcja cukru do kryształków:
    od 1:1 do 1:3-1:5 lub nawet mniej (ale trzeba wiedzieć jak pracują kryształki, na początek lepiej dać troszkę więcej cukru aby algom na pewno go nie zabrakło, a w następnych cyklach dostosować wg długości cykli i naszych preferencji)
    1:1 przy długich cyklach (2 a nawet 3 dni)
    1:3-1:5 przy krótszych (1 dzień – 1,5 dnia)
    Można nawet dać mniej cukru – jeśli wiemy jak pracują algi i ile potrzebują pożywienia.
  • rodzynki lub daktyle / morele / śliwki
    Proporcja kryształków alg do wody – ok. 1:10 – 1:20 choć wszystko zależy
    od naszych preferencji – czy wolimy mocniejszy czy delikatniejszy
    smak.
    Przy 20 gramach kryształków proponuję zacząć produkcję od ok. 400 ml wody z 2 łyżkami cukru.

★ Czas produkcji napoju (1 cykl) – między 24 a 48 godziny
★ Optymalna temperatura hodowli – 20-25’C

1 Kryształki alg umieszczamy w umytym, wyparzonym słoiku.
Wielkość słoika – dostosowana do ilości kryształków, które posiadamy. Dlaczego w słoiku? Nie chodzi tylko o względy praktyczne, że widzimy co się dzieje w środku i łatwo go wyparzyć; hodowla potrzebuje słońca (nie dużego nasłonecznienia, ale miejsca oświetlonego).

2 W innym naczyniu szykujemy wodę z cukrem. Na 1 litr wody – od 4 do 6 łyżek (jeśli mamy mniej kryształków proporcjonalnie mniej). Po dokładnym rozpuszczeniu cukru i (jeśli używamy przegotowanej wody z kranu) ostudzeniu zalewamy nią kryształki. Możemy również rozpuścić cukier w małej ilości wrzątku i dodać chłodną, przegotowaną wodę.

3* Dodajemy kilka rodzynek. Kilka czyli 6-10, zależnie od wielkości, im większa produkcja tym więcej rodzynek. Na duży słój możemy nie liczyć tylko wsypać małą garstkę. Lepiej jest dać więcej niż mniej. Alternatywą do rodzynek mogą być daktyle, suszone morele lub śliwki. Rodzynki /inne bakalie wymieniamy raz na tydzień. „Zużyte” wyrzucamy.

4 Odstawiamy w miejsce oświetlone, ale nienasłonecznione, w temperaturze pokojowej na 24-48 godziny.

5 Gotowy napój zlewamy przez sitko o bardzo drobnych oczkach, do butelki / słoja, w którym będziemy go przechowywać. Sitko nie może być metalowe, może być plastikowe lub porcelanowe (choć te mają zbyt duże oczka).
Otrzymany napój – możemy przechowywać zarówno w temperaturze pokojowej jak i w lodówce.

6 Kryształki, które zostały nam na sitku – przemywamy pod bieżącą wodą (idealną sytuacją jest przepłukiwanie ostudzoną, przegotowaną wodą bez chloru). Kryształki można przemywać co 2 lub 3cią produkcję.

7 Wracamy do punktu 1 i zaczynamy naszą produkcję od nowa, pamiętając, że rodzynki (punkt 3) wymieniamy raz na tydzień. Za każdym razem słój musi być umyty, najlepiej wyparzony. Jeśli nie chcemy wyparzać słoika za każdym razem – warto to zrobić co krótąś produkcję.

Zdjęcie: kryształki alg i silikonowa łyżka (dla przypomnienia – nie używamy metalowych przedmiotów do hodowli alg)

11. Napój na innym słodzie niż biały cukier

Kefir wodny możemy przygotować również na:

  • cukrze trzcinowym
  • melasie
  • syropie klonowym
  • cukrze kokosowym

    Do produkcji nie używamy jedynie miodu, który jest bakteriobójczy!
    Wyprodukowany napój na innym słodzie niż biały cukier może mieć inny kolor, np. w przypadku cukru trzcinowego będzie lekko zabarwiony na beżowo. Zmienia się również delikatnie jego smak.

12. Zamiast rodzynek możemy zastosować

  • daktyle – suszone morele
  • suszone figi – suszone śliwki
  • jagody goji
    1 szt na małą porcję, 2-3szt przy dużej produkcji.

13. Kefir wodny w kosmetyce

Oczywiście, że można wykorzystać kefir w kosmetyce!
Jest zbawienny dla osób z problemami trądzikowymi. Stosuje się go jako tonik, do przemywania twarzy (wacikiem) lub też do mycia twarzy.
Jest również pomocny przy walce z łuszczycą i łupieżem.

14. Dodatki smakowe

O ile do produkcji czyli do słoja z kryształkami alg nie możemy użyć miodu, który jest bakteriobójczy – do przygotowanego napoju możemy już dodać co tylko chcemy. Może to być zarówno miód, jak i kawałek cytryny, pomarańczy, listki melisy, mięty bądź inne dodatki, które używamy do lemoniad (np. różnego rodzaju syropy).
Choć bardzo dobrze smakuje sam – schłodzony, z dodatkiem kostek lodu.

15. Przerwa w stosowaniu napoju i używania kryształków alg

Zależnie od stosowania, kuracji czy naszych urlopów i wakacji możemy skorzystać z różnych opcji zrobienia przerwy w produkcji kefiru wodnego:

DŁUGA PRZERWA: kilka miesięcy – tutaj mamy nie lada problem, ponieważ teoretycznie możemy algi zamrozić, choć nie jest to opcja polecana. Nie zawsze kryształki powracają do poprzedniego stanu więc nie warto ryzykować. Przy dłuższych przerwach możemy kryształki zasuszyć. Suszymy je na papierze, plastikowej tacce. Ususzone kryształki przechowujemy w naczyniu / pojemniczku do 6 miesięcy. Pierwszy cykl może potrwać dłużej – do 3-4 dni.

PRZERWA ŚREDNIA: od kilku dni do 10 dni (preferowane do ok. tygodnia) – w tej sytuacji możemy:

  • przestawić produkcję do chłodniejszego miejsca
  • wlać większą ilości wody
  • dodać na prawdę większą ilości cukru i rodzynek.
    Jednakże na taką odstawioną na bok produkcję trzeba cały czas uważać. Brak cukru czyli moment, kiedy algi przefermentują cały cukier, który znajduje się w wodzie spowoduje zniszczenie alg.
    Praktyczne jest, w momencie dłuższego wyjazdu, poprosić o zaopiekowanie się produkcją kogoś bliskiego.
  • ususzyć
    .

16. Kefir wodny a antybiotykoterapia.

W czasie antybiotykoterapii należy odstawić spożycie kefiru i wrócić do niej po zakończonym leczeniu.

17. KEFIR WODNY Z PODWÓJNEJ FERMENTACJI

Kefir wodny czyli probiotyczny napój zawierający kultury mikroorganizmów można nastawić na drugą fermentację. Przeczytaj więcej o podwójnej fermentacji kefiru wodnego.

ALGI JAPOŃSKIE MOŻNA ZAKUPIĆ W SKLEPIE KAMELEONA

ZAPRASZAM DO LEKTURY O INNYCH PROBIOTYKACH, które można hodować w domu:

ALGI JAPOŃSKIE DO KUPIENIA W SKLEPIE:

Dodaj komentarz

Close
error: