KOMBUCHA cudowny grzyb herbaciany – PRODUKCJA a nowe grzybki / wpis uzupełniający

KOMBUCHA cudowny grzyb herbaciany – PRODUKCJA a nowe grzybki / wpis uzupełniający To kolejny wpis, który powstał po otrzymaniu dużej ilości maili, sms-ów i telefonów od Państwa. Za wszystkie wiadomości jak zawsze – bardzo dziękuję, informacji Każdej Osobie już udzieliłam, ale jest to dobry temat aby zagościł nie tylko w naszej korespondencji ale również na blogu.. KRÓTKIE WPROWADZENIEPodczas produkcji kombuchy – czyli nastawienia cyklu z grzybka herbacianego, starteru (gotowego płynu z poprzedniej produkcji) i słodkiej herbaty otrzymujemy kombuchę do picia oraz tworzy się nowy grzybek. I o ile grzybek matka może opaść na dno, pływać w słoiku czy też unosić się na powierzchni; nowy grzybek powstaje zawsze na górze słoika czy innego naczynia, w którym prowadzimy hodowlę.Czas produkcji to od 8-10 dni do nawet 3 tygodni.Więcej o hodowli we wpisie podstawowym. Pytają Państwo CZY NOWE GRZYBKI, które powstają są zawsze piękne, równe, bez dziurek i wyglądają jak z obrazka? Odpowiedź jest jedna, krótka i prosta – NIE. Nie zawsze. Możemy robić nastawienia z 3 podobnych grzybków matek. Użyjemy tę samą herbatę, tak samo zaparzoną, tak samo mocną, taką samą ilość cukru, wody, tę samą ilość startera (płynu z poprzedniej produkcji) a to, co dzieje się w słoiku.. nie do końca jest do przewidzenia. Wiadomo, że powstanie kombucha (płyn) oraz wytworzy się nowy grzybek, ale nie jesteśmy w stanie przewidzieć symbiotycznej pracy drożdży i bakterii czyli tego jaki powstanie grzybek (równy, czy z jakąś dziurką), czy będzie dużo „farfocli” czy mało.. Nawet jeśli w 3 słojach nastawimy takie same (teoretycznie) 3 produkcje – czyli użyjemy te same proporcje wody, cukru, herbaty, startera i wykorzystamy 3 identyczne grzybki matki, odstawimy w to samo miejsce na tą samą ilość czasu – nie mamy pewności, że 3 produkcje będą przebiegały tak samo. Takie 3 cykle mogą wyjść podobnie, ale wcale nie muszą.Może właśnie dlatego hodowla kombuchy potrafi byś tak niesamowita i ciekawa 🙂 Oczywiście każdy chciałby, aby jego nowe grzybki były idealnie piękne, ale pamiętajmy: kształt grzybka czy też dziurka nie zmienia smaku kombuchy (finalnego płynu do picia) jeśli grzybek będzie z dziurka czy też nieregularny – nie zależy to od nas tylko od symbiozy drożdży i bakterii, które działają w słoju. jeśli grzybek jest nierówny, z dziurką czyli krótko mówiąc – nieładny – jest baaardzo duże prawdopodobieństwo, że jeśli zrobimy z niego „matkę” – kolejny grzybek również będzie nieładny. Osobiście takie grzybki eliminuję. Duży wpływ na to, czy nowy grzybek będzie ładny ma „spokój produkcji” – tzn. czy poruszamy słojem w czasie produkcji, przestawiamy, przekręcamy itp. Najlepiej naczynie z płynem i grzybkiem zostawić w spokoju, nie potrząsać, nie przestawiać.. to oczywiście nie jest gwarancją otrzymania idealnie równego nowego grzybka, ale jest to jeden z ważniejszych czynników. (O innych – innym razem 🙂 ) Jestem świadoma, że przy pierwszych produkcjach Każdy Nowy Hodowca chce doglądać, sprawdzać, obserwować i te słoje są lekko poruszane.. W miarę zaspokojenia ciekawości i pozostawienia produkcji tak trochę „samej sobie” grzybki rosną ładniejsze 🙂 Moje grzybki wyglądają przeróżnie, na szczęście większość jest dorodna i równa, ale zdarzają się też wyjątki.. które pokazuję poniżej.Tę galerię mogłabym nazwać galerią odrzuconych (poza pierwszym, dorodnym i okazałym grzybkiem) 😉 . Wpis powstał, aby widzieli Państwo, że takie brzydsze grzybki zdarzają się w każdej produkcji, czasami również i u mnie. Wszystkim oczywiście życzę udanych produkcji, aby wszystkie nowe grzybki wyglądały tak: …ale życzę przede wszystkim smacznej kombuchy i radości z hodowli! . 13 829