KOMBUCHA cudowny GRZYBEK HERBACIANY a „farfocle” / PRODUKCJA – wpis uzupełniający
KOMBUCHA cudowny GRZYBEK HERBACIANY a „farfocle” / PRODUKCJA – wpis uzupełniający Jest to dodatkowy, uzupełniający wpis do artykułu o CUDOWNYM GRZYBKU HERBACIANYM. Artykuł nastawiony jest przede wszystkim na pokazanie zdjęć, by mogli Państwo zobaczyć jak mogą wyglądać oznaki drożdży i porównać je ze swoimi produkcjami…a przede wszystkim być spokojnym, że jest to naturalne i poprawne. ZOBACZ FILMIK NA KTÓRYM WIDAĆ WYJĘCIE TEGO GRZYBKA ZE SŁOJA ! Postanowiłam przygotować tę serię artykułów uzupełniających z racji dużej ilości maili, sms-ów i telefonów – zarówno o grzybku herbacianym jak i grzybku tybetańskim (ziarnach kefirowych) w których pytają mnie Państwo czy wszystko jest poprawnie z Państwa produkcją. Na maile i wiadomości oczywiście nadal będę z przyjemnością odpowiadała, ale może ten wpis będzie pomocny 🙂 a więc.. FARFOCLE, które nazywają Państwo: fuskami, śmieciami a nawet dość często (by nie rzec najczęściej) mylnie – pleśnią. Dla potrzeb artykułu będę używała słowa „farfocle”, może niepoprawnie, ale myślę, że będzie to zrozumiałe dla Każdego czytelnika. Już w podstawowym artykule jest informacja, że jest to naturalne i poprawne podczas produkcji. Są to oznaki drożdży. Czasami jest ich w słoiku mniej, czasami więcej. Mogą być różnego kształtu – podłużne, skupione, nitki itd. Mogą być ciemniejsze – brązowo-czarne lub brązowe. Najczęściej kumulują się one na górze słoja, tuż pod nowym grzybkiem. Czasami pływają po prostu w naczyniu lub drobne kłębki zbierają się na dole, najczęściej kiedy grzybek „matka” znajduje się na dole. Tak dla przypomnienia – te duże, dorodne osobniki dość często opadają na dno. O tym również będzie jeden z wpisów + przeróżne zdjęcia z mojej produkcji ukazujące grzybki na dole, pływające itd. „Farfocle” mogą wyglądać tak (lub może ich nie być): Kiedy kombucha jest gotowa, zlewamy płyn przez (niemetalowe) sutko lub filtr (taki od kawy), farfocle wyrzucamy. ____ A serii artykułów uzupełniających będę podejmowała tematy związane z „nietypowymi” (dla Osób początkujących są one nietypowe czy też niepokojące) zachowaniami podczas produkcji. Za wszystkie maile, wiadomości i każdy kontakt – bardzo dziękuję, szczególnie za mnóstwo bardzo pozytywnych i napędzających do działania, miłych komentarzy. Dają one na prawdę mnóstwo energii i feedback, że moja pasja i godziny spędzone na hodowli, odbieraniu telefonów i odpisywaniu na maile są warte poświęconego czasu i wysiłku 🙂 Gdyby mieli Państwo jakieś pytania – proszę pisać (sklep@kameleonkulinarny.pl) lub dzwonić 🙂 ____ Zdjęcia z 2023 roku: Przejdź do wpisu o GRZYBKU HERBACIANYM: 12 013
Skopiuj adres i wklej go w swoim WordPressie, aby osadzić
Skopiuj i wklej kod na swoją witrynę, aby osadzić element