KONFITURA / MARMOLADA Z POLSKICH WINOGRON (wersja bez cukru i z cukrem)

KONFITURA / MARMOLADA Z POLSKICH WINOGRON (wersja bez cukru i z cukrem).

Czasem się zastanawiam czy takie przetwory nazwać konfiturą, marmoladą czy może powidłami?

Wg. sposobu przygotowania byłoby to powidła (wielokrotne przesmażenie), wg konsystencji – marmolada taka jaką można kupić w sklepie w słoiczku, pojemniczku czy już coraz rzadziej – krojoną na wagę z bloku. Nazywam ją najczęściej konfiturą, mimo iż ktoś mógłby mi zarzucić, że przecież nie ma odpowiedniej ilości cukru. Za konfitury uważa się przetwory bardzo słodkie, które posiadają minimum 60 przynajmniej 50% cukru. Wychodziło by na to, że na 2 kg owoców powinno się dać 1 kg cukru co wg mnie jest nieakceptowalne.

Nie po to mamy swoje ekologiczne uprawy, przepyszne owoce, które dojrzewają w słońcu czyli są bardzo słodkie, aby bezczelnie pakować do nich aż taką ilość niepotrzebnych kalorii. Owoce w trakcie przesmażania oczywiście tracą część swoich wartości, tego się nie uniknie, ale jak tylko możemy – starajmy się stosować minimalną ilość cukru.

W tym roku (2019), słońce wyjątkowo nas dopieszczało przez całe lato, dlatego owoce są nieprzeciętnie słodkie. Dzięki temu konfitura z winogron mogła powstać bez cukru, ale faktycznie jest lekko kwaskowa. Idealna do przełożenia biszkoptów na tort lub jako dodatek do czegoś słodkiego – np. gofrów z bitą śmietaną. Wersję konfitury na kanapki lub jeśli winogrona nie są danego roku bardzo słodkie – radzę dosłodzić w proporcji np. 1 do 5 w stosunku do owoców.

Winogrona idealnie nadają się do takich przetworów jak dżemy czy konfitury ponieważ zawierają dużą ilość pektyn, czyli mają właściwości samożelujące.

Jeśli macie swoje winogrona na działce i nie wiecie co z nimi zrobić (po za winem, kompotem lub zjedzeniem prosto z krzaczka) – gorąco polecam właśnie konfiturę. Jest z nią sporo pracy, a może nie sporo ale na pewno zajmuje kilka dni powolnego przesmażania. Z 5 kg wychodzi też dość mało produktu finalnego – ale za to jakiego!

SKŁADNIKI:

WERSJA BEZ CUKRU dla bardzo słodkich winogron jeśli lubimy lekko kwaskowe przetwory

winogrona
Z 4,5 kg >> ok. 9 małych słoiczków 180-200 ml

WERSJA Z CUKREM – dla słodkich winogron jeśli lubimy słodkie przetwory (rok 2019)

★ 3,5 kg winogron
★ 0,1 kg cukru
Wychodzi 9 małych słoiczków 180-200 ml

WERSJA Z CUKREM dla mniej słodkich winogron (rok 2017, 2018)

★ 5 kg winogron
★ 1 kg cukru
Wychodzi ok. 14 słoiczków 180-200 ml

WYKONANIE:

1. Winogrona oczyszczamy czyli obrywamy pojedyncze kuleczki z gron. Myjemy. Osobiście wolę obierać niemyte a następnie umyć, ale jak ktoś woli – można zrobić na odwrót, nie ma to znaczenia dla efektu końcowego.

2. Wrzucamy do garnka (nie dolewamy wody), lekko rozgniatamy i gotujemy. Najpierw winogrona puszcza sok, później w miarę gotowania woda będzie odparowywała a masa gęstniała.

Czynność powtarzamy wielokrotnie aż do uzyskania dość gęstej, ale płynnej konsystencji (konfitura stanie się gęsta to wystudzeniu). Czynność możemy rozłożyć na kilka dni – u mniej najczęściej na 4 dni. Lepiej jest częściej zagotować, potrzymać na ogniu i ostudzić niż bardzo długo gotować przy jednym podejściu.

MUSIMY PAMIĘTAĆ ABY drugiego lub trzeciego dnia konfiturę przecedzić przez sitko w celu usunięcia pestek. Sitko może z dość dużymi oczkami ponieważ pestki polskich winogron są (niestety) dość spore.

3. W  wersji z cukrem – cukier dodajemy gdzieś w połowie przesmażania, po usunięciu pestek.

4. PASTERYZACJA.
Wersji z cukrem nie trzeba pasteryzować. Nigdy nic się nie stało z konfiturą bez pasteryzacji, ale nie ukrywam, że dość szybko znika (ostatni słoiczek nie czeka dłużej niż pół roku).
Wersja bez cukru – pasteryzujemy na mokro w garnku z wodą lub na sucho w piekarniku rozgrzanym do 120-130’C przez ok. 20 minut.

Smacznego 🙂

PRZEPISY NA INNE PRZETWORY W SŁOIKU,
które można zrobić bez cukru:

KONFITURA Z BRZOSKWIŃ BEZ CUKRU:

POWIDŁA ŚLIWKOWE:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×