orzeźwiający, lekki i zdrowy TABBOULEH

TABBOULEH (wymowa: “tabule”) znana również pod nazwą tabbouli – sałatka pochodząca z Bliskiego Wschodu, znana przede wszystkim w Libanie. Jest bardzo ciekawa w smaku, niezwykle orzeźwiająca, kolorowa i bardzo zdrowa za sprawą pietruszki, szczypiorku, melisy oraz oczywiście warzyw!

Istnieje bardzo wiele odmian tabbouleh, podstawowymi składnikami jest kasza kuskus, bulgur lub coraz częściej z komosa ryżowa, duża ilość pietruszki, pomidory, cebulka, cytryna i oliwa. W skład może wchodzić również: świeży ogórek, szczypiorek, mięta, kolendra, kawałek czerwonej papryki czy też pestki granatu.

 

Różnica między bulgurem a kuskusem a quinoa:

BULGUR to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy (przede wszystkim twardych ziaren), którą przygotowuje się z gotowanych a następnie suszonych ziaren zboża. Produkt bardzo często używany w kuchni bliskowschodniej, przede wszystkim tureckiej. Występuje: drobnoziarnisty, średnioziarnisty i gruboziarnisty. Drobny jest idealny do sałatek i zup, grubszy – do pilawów (potrawka warzywno-mięsna z dużą ilością przypraw).

KOMOSA RYŻOWA (inaczej QUINOA lub RYŻ PERUWIAŃSKI) – to gotowane nasiona rośliny o tej samej nazwie, uprawianej jest w Ameryce Południowej od 3-5 tys. lat, stanowiła podstawowy pokarm w Państwie Inków. Swoją popularność w ostatnim czasie zawdzięcza łatwości przygotowania oraz faktu, że nie zawiera glutenu. Przed gotowaniem należy pamiętać aby ją dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, aby wypłukać gorzki saponin.

KUSKUSto coś pomiędzy makaronem a kaszą, przez jednych wrzucany do worka z makaronami, dla niektórych “stoi” pomiędzy. Pochodzi z północno-zachodniej Afryki. Tak jak bulgur powstaje z pszenicy twardej, jednak na początku był to odpad powstały przy tradycyjnym mieleniu pszenicy na mąkę, który następnie był namaczany w wodzie i sprzedawany. I finalnie jest to produkt, który powstaje z mąki pszennej, wody i dodatków czyli nie jest kaszą ponieważ kasza to jadalne nasiona zbóż bez dodatków.

Jak  przygotować kuskus?

Metody przygotowania kuskusu – można na kilka różnych sposobów (każdy banalnie prosty i szybki):
– można na parze (najlepiej nad gotującym się bulionem, mięsem lub warzywami aby przyszły aromaty) przez 25-30 minut
– można zalać gorącym bulionem i odstawić do nasiąknięcia
– można też i ja polecam tę opcję:
do garnka wsypać tyle samo kuskusu co wlać zimnej wody, dodać 1-2 łyżki oliwy z oliwek, posolić. Włączyć gaz, tylko zagotować czyli zajmie to dosłownie chwilę, zestawić z ognia, przykryć, odstawić na kilka minut (ok. 5-6). Po tym czasie ponownie włączyć gaz, dodać dużą łyżkę masła (na 100 gram) i jeszcze raz zagotować dosłownie przez 1-2 minuty cały czas mieszając.
Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki ale nie suchy.

Sałatkę tabbouleh robi się najczęściej do potrawy mięsnej, może być również robiona i jedzona jako oddzielne danie. 

 

SKŁADNIKI na 4 porcje TABBOULEH:

100 gramów kuskusu
100 gramów wody
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 duży pęczek pietruszki (wagowo ok. 80-100 gram)
troszkę szczypiorku
kilka listów mięty
8-10 małych pomidorków
1/2 świeżego ogórka
1/2 małej cebulki (opcjonalnie)
1 cytryna
7-8 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz

opcjonalnie:
czerwona papryka
kolendra

PRZYGOTOWANIE:

1. KUSKUS. Kuskus zalewamy wodą, dodajemy oliwę, szczyptę soli i zagotowujemy. Powinno to zająć dosłownie chwilę. Zestawiamy z ognia, przykrywamy, odstawiamy na 5-6 minut. Po tym czasie ponownie stawiamy na ogień, dodajemy czubatą łyżkę masła i zagotowujemy, cały czas mieszając.

2. Myjemy, siekamy natkę pietruszki, szczypiorek, listki mięty.

3. Myjemy, kroimy w kostkę: pomidorki (wcześniej usuwamy z nich miąższ), ogórka (ze skórką), cebulkę.

4. Mieszamy przygotowany kuskus z warzywami i zieleniną, dodajemy: sok z 1 cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz, mieszamy.

Koniecznie odstawiamy do przegryzienia, aby smaki się połączyły.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×