DŻEM Z CZERWONYCH PORZECZEK i pierwszy raz w życiu użyty żelfix 😉
Porzeczki chyba coraz rzadziej wykorzystywane są w kuchni.. Pisałam już o zapomnianych mirabelkach, ale w porównaniu do nich porzeczki można jeszcze kupić.. choć najlepiej oczywiście mieć swoje. Choć mój jedyny krzaczek porzeczki obrodził obficie w tym roku, owoce na dżem dostałam – piękną, po brzegi wypełnioną owocami, skrzyneczkę 🙂 Podarowane z wielkim sercem i przywiezione z miejsca bardzo bliskiemu mojemu sercu 🙂 Postanowiłam więc zrobić z części owoców dżem 🙂
I przyznam się, że pierwszy raz w życiu testowałam “dżem na żelfixie”. Zazwyczaj przygotowuję konfitury, marmolady, albo dżemy z owoców, które zawierają dużą ilość pektyn czyli dobrze się same żelują (pigwowiec, winogrono) i do ich przygotowania potrzebuję jedynie odrobinę cukru. A jako, że robiłam po raz pierwszy to oczywiście sprawdzałam o ile cukru mniej można dodać niż jest wskazane to na opakowaniu 😉
I powiem szczerze – dżem wyszedł fantastyczny, lekko kwaskowy, ale wystarczająco słodki.. bardzo się cieszę, że go zrobiłam i urozmaicił spiżarnię, przygotowywane desery, ciasta, naleśniki i gofry 🙂 Szczególnie, że taki dżem jest raczej rzadko robiony, nie widziałam dżemów z czerwonej porzeczki w sprzedaży.. a szkoda 😉
SKŁADNIKI na dżem z czerwonej porzeczki:
4kg czerwonej porzeczki
3 żelfixy 3:1
850 gramów cukru (mimo zalecanych 1050 gramów)
POTRZEBNE RÓWNIEŻ:
słoiki, nakrętki
WYKONANIE:
1. Owoce myjemy, odszypułkowujemy, wrzucamy do garnka i gotujemy.
2. 4 kg owoców redukujemy do 3 kg.
Dlaczego redukować ilość płynu skoro przy żelfixach nie trzeba tego robić? Aby owoców w słoiczku było proporcjonalnie więcej niż tej galaretki 😉
3. Zależnie od tego czy chcemy mniej czy bardziej słodki dżem:
I – do 1 kg zredukowanych (ciepłych, bo przecież dopiero co redukowaliśmy płyn) owoców wsypujemy żelfix, mieszamy, jak zacznie ponownie się gotować dodajemy 350 gram cukru, odczekujemy 2-3 minuty i przekładamy dżem do słoiczków. Ta opcja jest dla mnie troszkę za słodka.
II – robimy jak w opcji I, używając do tego 250 gram cukru, co i tak wg mnie jest dość sporo, ale porzeczka nie należy przecież do najsłodszych owoców 🙂 Ta proporcja jest wystarczająco słodka 🙂
4. Tak przygotowanych przetworów z owoców nie musimy pasteryzować. Wystarczy włożyć gorący dżem do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry nogami do wystygnięcia.
Smacznego 🙂
Inne przetwory znajdziecie tutaj: