DROŻDŻOWE CEBULARZE i bułki z pastą paprykową

DROŻDŻOWE CEBULARZE i bułki z pastą paprykową czyli co jeszcze można zrobić z podstawowego ciasta drożdżowego na słono…

Uwielbiam ciasto drożdżowe, które jest bardzo ale to bardzo uniwersalne. Może być na słodko, może być na słono. A na słono – może stać się spodem do pizzy, ciastem do pierogów z pieca, można zrobić rolady na słono, drożdżowe paluchy, rożki do nadziewania, rogaliki z mięsem… dziś będą – cebularze i.. nie nazwę ich paprykarze, bo od razu kojarzyły by się z paprykarzem szczecińskim, tylko zakręcone drożdżowe bułeczki z domową pastą z pieczonej papryki. Link do pasty z papryki oczywiście umieszczam na końcu wpisu, razem z linkami do innych przepisów z użyciem ciasta drożdżowego na słono.

Takie bułeczki można również zrobić przy okazji innych wypieków, gdy zostało nam ciasto.

Cebularze i bułeczki z pastą paprykową – nadają się do podjadania bez niczego, do szklanki z mlekiem lub jako alternatywa do zwykłego pieczywa..

 

Przepis na podstawowe ciasto drożdżowe na słono i zrobienie cebularzy i zakręconych bułeczek z farszem:

SKŁADNIKI:

  • ZACZYN:

250 ml mleka
2/5 paczki drożdży
szczypta cukru

  • CIASTO DROŻDŻOWE:

500-600 gramów mąki pszennej
2 jajka
50 gramów masła
1 łyżeczka soli
duża szczypta gałki muszkatołowej

  • NADZIENIE do bułeczek

cebula + olej / oliwa do podsmażenia
pasta z pieczonej papryki – przygotowana wcześniej

 

WYKONANIE CIASTA I CEBULARZY:

1. CIASTO. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy używając jedynie szczypty cukru (pożywka dla drożdży).
Jak zrobić zaczyn przeczytacie tutaj.

2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zaczynamy mieszać. Dodajemy również sól, gałkę muszkatołową, wbijamy jajka, dolewamy oliwy (tyle, ile będzie potrzebne do wyrobienia ciasta – ok. 50-80 ml) i ugniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie – dosypujemy troszkę mąki. Ciasto musi być dobrze wyrobione – możemy je wygniatać na stolnicy, w misce, podrzucać w powietrzu.. Najważniejsze, aby było elastyczne i delikatne.

3. Ciasto wkładamy do czystej miseczki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na 1-2 godziny.

4. Cebulę (zimną, z lodówki – wtedy nie szczypie w oczy podczas krojenia), obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju roślinnym lub oliwie z oliwek (rafinowanej).

5. CEBULARZE. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, najlepiej na podłużne prostokąty, wkładamy na nie podsmażoną cebulkę, solimy, zawijamy jak roladę. Zwinięty rulon, bardzo ostrym nożem kroimy na talarki ok. 1,5-2 cm grubości. Kładziemy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w 3-4 cm odstępach.
BUŁECZKA Z PASTĄ PAPRYKOWĄ. Jeśli przygotowujemy zawijane bułeczki z pastą paprykową – ciasto rozwałkowujemy tak samo, wykładamy na nie cienką warstwę pasty. Ta wersja jest trudniejsza do zawinięcia, ponieważ dobrze wyrośnięte ciasto bardzo się ślizga po nałożeniu pasty. Na szczęście bułeczki nie muszą być idealne w kształcie 😉 Ważne by były pyszne 🙂

6. Pieczemy z piecu rozgrzanym do 180’C do zrumienienia (ok. 10-15 minut).

Smacznego 🙂

 

 

Przepis na PASTĘ Z PIECZONEJ PAPRYKI:

Ze słonego ciasta drożdżowego możemy również zrobić:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×