JAJKA ŁÓDECZKI z gotowanych na twardo jajek

JAJKA ŁÓDECZKI czyli jak urozmaicić i uatrakcyjnić najprostsze danie jakim są jajka na twardo. 

Podaję przepis, ale tutaj chodzi przede wszystkim o pomysł. Pastę z żółtkiem można doprawić na wiele sposobów – natką pietruszki, kiełkami, ulubioną zieleniną. Tak podane jajka na pewno wyróżnią się na stole swoim nietypowym, a łatwym do wykonania, podaniem.

SKŁADNIKI na jajka łódeczki:

5 jajek wiejskich
2 łyżki serka kremowego, naturalnego
1 łyżka majonezu
szczypiorek
sól
szczypta słodkiej papryki
pieprz
łosoś wędzony na zimno
sok z cytryny

WYKONANIE:

1. Jajka gotujemy na twardo – wkładamy do zimnej wody, od momentu zagotowania trzymamy na ogniu 8 minut. Wyjmujemy, chłodzimy, obieramy.

2. Jajka przekrawamy na pół, wyjmujemy żółta.

3. W miseczce mieszamy żółtka z serkiem, majonezem, szczypiorkiem i przyprawami. Nakładamy łyżeczką na białka.

4. Dekorujemy kawałkiem łososia i szczypiorkiem (za pomocą wykałaczek). Łososia skrapiany delikatnie cytryną.

Łódeczki podajemy od razu po zrobieniu, najsmaczniejsze są świeżutkie 🙂

Smacznego 🙂

 

Miłośnikom jajecznych potraw polecam SAŁATKĘ Z JAJEM, porem, kukurydzą i ogórkiem:

Join the Conversation

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×