SAŁATKA JAJECZNA Z KIEŁKAMI brokuła i rzodkiewki, szczypiorkiem i porem
Zaledwie kilkuskładnikowa, banalna do wykonania sałatka, która urzeka prostotą.. Lekko słodka, lekko pikantna dzięki kiełkom rzodkiewki i szczypiorkowi.. idealna do kromki świeżego pieczywa z masłem na śniadanie lub kolację. Zielona, bardzo zdrowa (kiełki to bomba witaminowa! szczypiorek również!) i pożywna.
SKŁADNIKI:
★ 5 wielkich jajek
★ 1 duży por
★ duży pęczek szczypiorku
★ 4-5 łyżki majonezu
★ garstka kiełków brokuła
★ garstka kiełków rzodkiewki
★ sól, świeżo mielony pieprz
WYKONANIE:
1. Jajka gotujemy na twardo (jajka wkładamy do chłodnej wody, gotujemy 8 minut od zagotowania).
2. Pora myjemy, kroimy z cieniutkie półtalarki. Szczypiorek myjemy, drobno kroimy. 4 jajka obieramy kroimy w drobną kosteczkę.
3. Jajka, pora, szczypiorek, połowę kiełek wrzucamy do miseczki. Dodajemy majonez, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Przekładamy do miseczek, dekorujemy pozostałą częścią kiełek i pozostałym, obranym, pokrojonym jajeczkiem.



Smacznego 🙂
INNA WERSJA SAŁATKI JAJECZNEJ:

To będzie moja ulubiona sałatka! Wygląda pysznie 🙂
Mniam! Wygląda przepięknie i tak wiosennie 🙂