DROŻDŻOWA ROLADA SZPINAKOWA

DROŻDŻOWA ROLADA SZPINAKOWA.

Ciasto drożdżowe daje nieskończenie dużo możliwości – może być na słodko, na słono, może być chrupiące jako spód pizzy (cienko rozwałkowane + krótko pieczone w wysokiej temperaturze) lub drożdżowym wypiekiem z warzywami, z pastą warzywną.. Można zrobić bułeczki, placki, babki.. Ach… bardzo lubię jego uniwersalność 🙂 Lubię też je za to, że warzywa lub inne dodatki można dodać w każdym momencie – podczas zagniatania, położyć na wierzch, wmieszać w wyrośnięte ciasto lub zawinąć w nie. Wszystko zależy od naszej fantazji i tego co chcemy uzyskać 🙂

Dziś będzie chrupiąca skórka i puszysty środek z farszem szpinakowym. Kilkukrotne składanie ciasta drożdżowego oraz pieczenie na szerokiej blaszce (a nie wąskiej foremce) powoduje, że otrzymujemy dużo chrupiącej skórki, a w środku są wyrośnięte ciasto i wolne przestrzenie 🙂 Najlepiej rolada smakuje oczywiście na ciepło, ale można również pałaszować na zimno.. To zakręcony pomysł zarówno na lekką kolację jak również dobra opcja na piknik – roladę można zarówno kroić nożem jak i rwać na kawałki. Pasta szpinakowa, która jest zmiksowana i bardzo cieniutko położona na cieście na pewno nie wypłynie.

Jeśli kochacie połączenie szpinaku, serów i czosnku z ciastem drożdżowym – do dzieła! 

 

SKŁADNIKI NA DROŻDŻOWĄ ROLADĘ SZPINAKOWĄ:

  • CIASTO na podwójną porcję (2 rolady):

ZACZYN:

250 ml mleka
2/5 paczki drożdży
szczypta cukru

  • CIASTO DROŻDŻOWE:

500-600 gramów mąki pszennej
2 jajka
50 gramów masła
1 łyżeczka soli
duża szczypta gałki muszkatołowej

  • SZPINAKOWA PASTA:

450 gramów mrożonego szpinaku
200 – 250 gramów serów (camembert, roquefort, mozzarella, żółty)
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
sól do posypania do wierzchu

 

WYKONANIE:

1. CIASTO. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy używając jedynie szczypty cukru (pożywka dla drożdży).
Jak zrobić zaczyn przeczytacie tutaj.

2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zaczynamy mieszać. Dodajemy również sól, gałkę muszkatołową, wbijamy jajka, dolewamy oliwy (tyle, ile będzie potrzebne do wyrobienia ciasta – ok. 50-80 ml) i ugniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie – dosypujemy troszkę mąki. Ciasto musi być dobrze wyrobione – możemy je wygniatać na stolnicy, w misce, podrzucać w powietrzu.. Najważniejsze, aby było elastyczne i delikatne.

3. Odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.

4. SZPINAKOWA PASTA. Zamrożony szpinak umieszczamy w garnku, dolewamy troszkę wody, rozmrażamy podczas gotowania. Od momentu rozmrożenia gotujemy ok. 10 minut  (mniej więcej do momentu wyparowania wody). Dodajemy pokruszone sery, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Czekamy aż sery się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia. Blendujemy na jednolitą masę.

5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą cienko rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Na połowie smarujemy pastę szpinakową (rozstawiając 1 cm od brzegu pustego miejsca). Składamy ciasto, zaklejamy, powtarzamy czynność jeszcze raz lub dwukrotnie (zależy jak się uda). Roladę możemy również zwinąć jak makowca – nałożyć cienką warstwę na całości (pomijając 1 cm od brzegu na sklejenie) i zwinąć, “zakleić”. Wierzch smarujemy oliwą lub białkiem, posypujemy gruboziarnistą solą, tępą stroną noża robimy a la nacięcia – aby skórka była nieregularna i było więcej chrupiącej, nieregularnej skórki.

6. Delikatnie przekładamy do blaszkę – na papier do pieczenia lub matę silikonową.

7. Pieczemy w temperaturze 180’C przez ok. 45-55 minut (zależnie od grubości rolady).

Smacznego 🙂

 


Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Join the Conversation

  1. Ale bym spróbował taką drożdżówkę 🙂 hmmmm , uwielbiam takie wytrawne połączenia.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×