DROŻDŻOWA BABKA SZPINAKOWA marmurkowa

DROŻDŻOWA BABKA SZPINAKOWA.
Wiosna to czas kiedy wszystko za oknem rodzi się do życia.. Wiosna to zieleń 🙂 Dziś BABKA BARDZO WIOSENNA bo ZIELONA, zdrowa, przyprawiona, marmurkowa, wyrośnięta, ze szpinakiem połączonym z serami i czosnkiem. Można ją zjeść na ciepło – krojąc lub rwąc kawałki lub na zimno – z masłem lub może służyć jako pieczywo do innego dania lub zupy krem. Prosta i bardzo uniwersalna 🙂 Jeśli kochacie połączenie szpinaku, serów i czosnku z ciastem drożdżowym – do dzieła!

Ciasto drożdżowe daje nieskończenie dużo możliwości – może być na słodko, na słono, może być chrupiące jako spód pizzy (cienko rozwałkowane + krótkie pieczenie w wysokiej temperaturze) lub drożdżowym wypiekiem z warzywami lub pastą warzywną.. Można zrobić bułeczki, placki, babki.. Ach… bardzo lubię jego uniwersalność 🙂 I lubię też za to, że warzywa lub inne dodatki można dodać w każdym momencie – podczas zagniatania, położyć na wierzch lub wmieszać w wyrośnięte ciasto. Wszystko zależy od naszej fantazji i tego co chcemy uzyskać 🙂

 

SKŁADNIKI NA BABKĘ SZPINAKOWĄ (mała foremka do ok. 1,3 l ):

CIASTO DROŻDŻOWE 

ZACZYN:

125 ml mleka
1/5 paczki drożdży
szczypta cukru

CIASTO:

250-300 gramów mąki pszennej
1 jajko
25 gramów masła
1/2 łyżeczka soli
duża szczypta gałki muszkatołowej

SZPINAKOWA PASTA:

200-250 gramów mrożonego szpinaku
100 – 130 gramów serów (camembert, roquefort, mozzarella, żółty)
2-3 ząbki czosnku
1/2 -1 łyżeczki soli – do smaku i zależnie od słoności serów
1/4 łyżeczki pieprzu

tłuszcz i mąka do posmarowania i posypania foremki

 

WYKONANIE:

1. CIASTO. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy używając jedynie szczypty cukru (pożywka dla drożdży).
Jak zrobić zaczyn przeczytacie tutaj.

2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zaczynamy mieszać. Dodajemy również sól, gałkę muszkatołową, wbijamy jajko, roztopione masło (masło można zamienić na oliwę – 25-30 ml) i ugniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie – dosypujemy troszkę mąki. Ciasto musi być dobrze wyrobione – możemy je wygniatać na stolnicy, w misce, podrzucać w powietrzu.. Najważniejsze, aby było elastyczne i delikatne.

3. Odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.

4. SZPINAKOWA PASTA. Zamrożony szpinak umieszczamy w garnku, dolewamy troszkę wody, rozmrażamy podczas gotowania. Od momentu rozmrożenia gotujemy ok. 10 minut  (mniej więcej do momentu wyparowania wody). Dodajemy pokruszone sery, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Czekamy aż sery się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia. Blendujemy na jednolitą masę.

5. Wyrośnięte ciasto mieszamy z pastą szpinakową, najlepiej zrobić to z misce. Nie mieszamy do jednolitego połączenia, co zresztą jest trudne przy wyrośniętym cieście drożdżowym, dzięki temu uzyskamy marmurek. Ciasto będzie dość rzadkie, lejące się.

6. Wkładamy do foremki na babkę, natłuszczoną, wysypaną kaszą manną.

7. Pieczemy w temperaturze 180’C przez ok. 40 minut.

Smacznego 🙂

 

 


Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×