Klasyczny SOS TATARSKI

KLASYCZNY SOS TATARSKI – idealny sos do kanapek, jajek, mięsa, wędlin, ryb, lekko pikantny, na bazie majonezu. Istnieje wiele rodzajów sosów tatarskich. Można by rzec co dom to obyczaj, ale w tym przypadku to co kraj to obyczaj – sos znany jest nie tylko w Polsce. Podstawa to majonez, dodatki mogą być różne – korniszony zamiast ogórków koszonych, niektórzy dodają kapary, gotowane jajka, natkę pietruszki zamiast szczypiorku czy też w ogóle bez zieleniny. 

Podaję przepis na klasyczny sos tatarski – szybki, prosty, konkretny, lekko ostrawy w smaku, ale bardzo uniwersalny 🙂 Sos można oczywiście zrobić “na oko”, zależnie do czego będzie używany – dać mniej lub więcej majonezu, dodatki pokroić drobniej (szczególnie jeśli sos jest do mięs) lub grubiej (do kanapek).

Wersja “light” – sos przygotowujemy z majonezu i śmietany w proporcji 1 do 1.

 

SKŁADNIKI:

150 gramów majonezu
2 ogórki kiszone – ok. 100 gramów
100 gramów marynowanych grzybków
pęczek szczypiorku – ok. 50 gramów
mała cebulka
sól, świeżo mielony pieprz

 

WYKONANIE:

1. Grzybki i ogórki kroimy w kosteczkę, cebulkę z bardzo drobną kosteczkę.

2. Szczypiorek myjemy, drobno kroimy. Zamiast szczypiorku możemy dać natkę pietruszki lub o ogóle pominąć ten punkt dając troszkę więcej cebulki.

3. Przyprawiamy solą i pieprzem.

4. Mieszamy, schładzamy, koniecznie serwujemy jak się “przegryzie” 🙂

Smacznego 🙂

 

 

 

INNE PASTY DO PIECZYWA:

PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI:

PESTO Z RUKOLI:

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI:

RÓŻOWY HUMMUS Z PIECZONYM BURACZKIEM:

Zobacz więcej przepisów na pasty i sosy.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×