KLASYCZNY SOS TATARSKI – idealny sos do kanapek, jajek, mięsa, wędlin, ryb, lekko pikantny, na bazie majonezu. Istnieje wiele rodzajów sosów tatarskich. Można by rzec co dom to obyczaj, ale w tym przypadku to co kraj to obyczaj – sos znany jest nie tylko w Polsce. Podstawa to majonez, dodatki mogą być różne – korniszony zamiast ogórków koszonych, niektórzy dodają kapary, gotowane jajka, natkę pietruszki zamiast szczypiorku czy też w ogóle bez zieleniny.
Podaję przepis na klasyczny sos tatarski – szybki, prosty, konkretny, lekko ostrawy w smaku, ale bardzo uniwersalny 🙂 Sos można oczywiście zrobić “na oko”, zależnie do czego będzie używany – dać mniej lub więcej majonezu, dodatki pokroić drobniej (szczególnie jeśli sos jest do mięs) lub grubiej (do kanapek).
Wersja “light” – sos przygotowujemy z majonezu i śmietany w proporcji 1 do 1.
SKŁADNIKI:
150 gramów majonezu
2 ogórki kiszone – ok. 100 gramów
100 gramów marynowanych grzybków
pęczek szczypiorku – ok. 50 gramów
mała cebulka
sól, świeżo mielony pieprz
WYKONANIE:
1. Grzybki i ogórki kroimy w kosteczkę, cebulkę z bardzo drobną kosteczkę.
2. Szczypiorek myjemy, drobno kroimy. Zamiast szczypiorku możemy dać natkę pietruszki lub o ogóle pominąć ten punkt dając troszkę więcej cebulki.
3. Przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Mieszamy, schładzamy, koniecznie serwujemy jak się “przegryzie” 🙂
Smacznego 🙂
INNE PASTY DO PIECZYWA:
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI:
PESTO Z RUKOLI:
PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI:
RÓŻOWY HUMMUS Z PIECZONYM BURACZKIEM:
Zobacz więcej przepisów na pasty i sosy.
