BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z ZIOŁAMI

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z ZIOŁAMI z chrupiącą skórką.

Proste, szybkie, zgrabne, z chrupiącą skórką, z dodatkiem ziół… dla miłośników pieczywa i pysznych kanapeczek to raj 🙂 Można jeść bez niczego, do szklanki mleka lub zrobić z nich pyszne, małe kanapeczki.

SKŁADNIKI na kilkanaście sztuk (zależnie od wielkości):

★ 600 gramów mąki pszennej
★ 2 jajka
★ 70 gramów masła
★ szklanka mleka
★ 40 gramów drożdży
★ łyżeczka cukru
★ łyżeczka soli
★ mielona gałka muszkatołowa
★ garstka suszonej bazylii
★ garstka suszonej pietruszki
opcjonalnie – inne ulubione zioła
szczypta pieprzu ziołowego
odrobina chili

WYKONANIE:

1. Podgrzewamy mleko, aby było bardzo ciepłe, ale nie gorące.
Wsypujemy do niego 2-3 łyżki mąki, rozkruszamy drożdże, posypujemy odrobiną cukru, odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować (15-17 minut).

2. Do dużej miski wsypujemy mąkę – na początek ok. 500 gram, dodajemy sól, wlewamy drożdżowy zaczyn, wbijamy całe jajka, wlewamy roztopione masło, dodajemy przyprawy i ugniatamy. Jeśli ciasto będzie za rzadkie – dodajemy pozostałą część mąki. Energicznie ugniatamy ok. 10-15 minut – ciasto być elastyczne i nie może się kleić.

3. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przynajmniej na godzinę lub dłużej).

4. Gdy ciasto wyrośnie czyli podwoi swoją objętość – formujemy małe bułeczki. Z takiej porcji powinno nam wyjść ok. 15-18 sztuk. Górę każdej bułeczki możemy lekko naciąć, robiąc nożem krzyżyk. Nasze wypieki będą miały ciekawą, nieregularną skórkę.

5. Pieczemy w piecu nagrzanym do 180’C przez ok. 30 minut (zależnie od wielkości uformowanych bułeczek).

Najlepiej smakują ciepłe, jeśli nie zjemy wszystkich od razu – najlepiej przechowywać zawinięte w bawełnianą lub lnianą ściereczkę.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×