1szklanka / filiżankabiałek jaj(szklanka = ok. 200 ml)
szczyptasoli
1 szklanka / filiżankacukru pudru
1szklanka / filiżankamakuniemielonego
1szklanka / filiżankamąki pszennej
100gramów masła
1łyżeczkaproszku do pieczenia
polewa:
100 gramówbiałej czekolady
Instructions
W rondelku roztapiany masło, odstawiamy do wystygnięcia.
Blaszkę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą.
Białka, najlepiej o pokojowej temperaturze (wtedy piany wychodzi więcej niż przy zimnych białkach) umieszczamy w misce miksera. Miska musi być idealnie sucha. Dodajemy szczyptę soli, aby piana łatwiej się ubijała, sól jest później oczywiście niewyczuwalna z cieście. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo sztywnej piany.
Następnie stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier puder, cały czas miksując na najwyższych obrotach.
Kiedy piana jest już sztywna, szklista, dodajemy mąkę, mak i proszek do pieczenia i łyżką delikatnie i powoli mieszamy.
Na koniec polewamy rozpuszczone i ostudzone masło, mieszamy. Przelewamy do keksówki lub innej foremki do pieczenia (zależnie ile mamy ciasta).
Pieczemy w piecu rozgrzanym do 140-150'C, z włączonym termoobiegiem przez 50 minut. Czas może być uzależniony od wielkości masy / foremki. Ciasto sprawdzamy za pomocą patyczka.
Ostudzone ciasto polewamy czekoladą, najlepiej temperowaną - 2/3 objętości czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną, pozostałą część dodajemy po zdjęciu znad kąpieli wodnej. Reszta czekolady rozpuści się podczas mieszania.