Do miski miksera wbijamy same białka, żółtka umieszczamy w osobnej miseczce.
Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Stopniowo, po łyżce lub po prostu stopniowo, dodajemy cukier nie przerywając ubijania.
Kiedy mamy już ubitą pianę z białek i cukru, dodajemy żółtka, stopniowo i pomału, miksujemy.
Dodajemy mąkę i miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na natłuszczonej, obsypanej mąką lub bułką tartą foremki.
Na wierzch kładziemy rabarbar - bardzo cienko pokrojony. Gruby może nam wpaść do środka (chyba, że taki jest nasz zamiar). Rabarbaru nie obieramy ze skórki, jest niewyczuwalna po upieczeniu.
Górę posypujemy 1 łyżką cukru. Uzyskujemy dzięki temu chrupiącą, słodką skórkę - taką jakby słodką skorupkę.
Pieczemy w piecu nagrzanym do 170-180'C z włączonym termoobiegiem przez 30 minut (okrągła foremka), 35 minut - keksówka.