Go Back
Print
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
PASZTET Z PIECZAREK I CIECIERZYCY
składniki na 1 brytfankę ok. 35 x 11 cm
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time
40
minutes
mins
Cook Time
50
minutes
mins
PRZYGOTOWANIE CIECIERZYCY
14
hours
hrs
Total Time
15
hours
hrs
30
minutes
mins
Course
KOLACJE, OBIADY
Servings
6
Equipment
brytfanka / foremka do pieczenia
piecyk
mikser / blender
Ingredients
warzywa:
500
gramów
pieczarek
250
gramów
ugotowanej ciecierzycy
(ok. 100-120 suchej)
2
cebule
(220 gramów)
dodatki:
olej / oliwa z oliwek (rafinowana)
3
duże
jajka
50
gramów
kaszy manny
(4-5 łyżek)
przyprawy:
1
łyżeczka
soli
1
łyżeczka
pieprzu
3
ząbki
czosnku
na wierzch:
nasiona słonecznika
Instructions
gotowanie ciecierzycy:
Ciecierzycę zalewamy wodą, moczymy przez 12-24 godziny.
Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą.
Gotujemy 1,5-2 godziny.
Przygotowanie ciecierzycy trwa dość długo, warto zrobić większą porcję i zamrozić :)
PRZYGOTOWANIE PASZTETU
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.
Pieczarki opłukujemy, kroimy w plasterki.
Na patelni, na oleju / oliwie rafinowanej smażymy cebulkę z odrobiną soli, po kilku minutach dorzucamy pokrojone pieczarki, podsmażamy.
Do dużej miski wrzucamy ciecierzycę, 2/3 pieczarek z cebulką, całe surowe jajka, kaszę mannę. Blendujemy na jednolitą masę.
Dorzucamy pozostałą część pieczarek z cebulką i mieszamy łyżką. Jeśli masa jest bardzo rzadka - zagęszczamy jeszcze odrobiną kaszy.
Dodajemy sól, pieprz, czosnek, smakujemy, ewentualnie doprawiamy, pamiętając, że po upieczeniu przyprawy są mniej wyczuwalne.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
ok. 50 minut
w piecyku rozgrzanym do
170-180'C.
Wyjmujemy dopiero po ostudzeniu, najlepiej po kilku godzinach chyba, że serwujemy na ciepło do obiadu.