foremka do pieczenia (najlepiej z wyjmowanym dnem)
piecyk
mikser / blender z miksującą końcówką
Ingredients
KRUCHY SPÓD
150gramówmąki pszennej
75 gramówmasła(zimnego)
15-20 gramówcukru waniliowego
1łyżkaśmietany
1żółtko
NADZIENIE
200-230 mlśmietany 30 lub 36% (z kubeczka czyli pasteryzowana, nie UHT czyli z kartonika)
35gramów cukru
1łyżeczka żelatyny
2łyżki wody
200gramówdżemu z dzikiej róży (mały słoiczek)lub inny
DEKORACJA - owoce:
mandarynki
pestki granatu
wiśnie
porzeczki
inne owoce
Instructions
KRUCHY SPÓD
Wszystkie składniki umieszczamy w misce: pokrojone w kostkę, zimne masło, mąkę, cukier waniliowy, śmietanę i żółtka. Szybko i energicznie zagniatamy ciasto. Robimy to tylko do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Możemy również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć spód, ugnieść. Spód nakłuwamy widelcem.
Pieczemy do zrumienienia w temperaturze ok. 180'C, z włączonym termoobiegiem (ok. 15-20 minut). Aby ciasto nam się nie wybrzuszało obciążamy je specjalnie do tego przeznaczonym grochem (na ciasto kładziemy folię spożywczą, następnie wysypujemy groch) lub podczas pieczenia przygniatamy co jakiś czas wybrzuszenia (prostsze, ale trzeba uważać, aby się nie oparzyć). Zostawiamy do wystudzenia.
Drugą połowę śmietany wkładamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy bitą śmietanę z puntu wcześniej, mieszamy.
W małym kubeczku, w 2 łyżeczkach ciepłej wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny, dodajemy do masy śmietanowej.
Tak przygotowaną masę odstawiamy do stężenia. Kiedy zacznie gęstnieć - nakładamy na kruchy spód i odstawiamy do całkowitego stężenia. Nie będzie to masa gęsta jak galaretka, ale jest wystarczająco stabilna, dobra do krojenia i kremowa.
Na masę śmietanową nakładamy dżem z dzikiej róży i dekorujemy owocami.Możemy użyć inny dżem, pamiętajmy jednak, że jeśli będzie bardzo słodki - dekorujemy lekko kwaskowatymi owocami, jeśli kwaskowy (np. porzeczkowy) - owoce powinny być słodkie.