foremka do pieczenia (najlepiej z wyjmowanym dnem)
Ingredients
KRUCHY SPÓD
200 gramówmąkipszennej
135gramówmasła(zimnego)
65 gramówcukru(w tym może być również wliczony cukier waniliowy)
1żółtko
2łyżkiśmietany 30 lub 36%lub zimnej wody
NADZIENIE
1 puszkamasy kajmakowej(400 ml)
garśćorzechów laskowych
garstka migdałów
Instructions
KRUCHY SPÓD
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, formując spód i boki. Spód nakłuwamy widelcem. Jeśli ciasto mocno ogrzaliśmy podczas formowania – wkładamy je ponownie na kwadrans do lodówki.
PIECZENIE
Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180’C przez ok. 15-20 minut. Podczas pieczenia ciasto obciążamy grochem (wykładamy folią do pieczenia i wysypujemy grochem). Ciasto wyjmujemy po wystudzeniu, bardzo ostrożnie aby spód nie popękał. Bardzo praktyczne są foremki z wyjmowanym dnem.
ŁĄCZENIE
Na spód ostudzonej tarty wysypujemy orzechy i migdały (kilka zostawiamy do dekoracji). Możemy dodać również inne bakalie, unikając jednak zbyt słodkich, ponieważ masa sama w sobie jest już wystarczająco słodka.
Na wierzch wykładamy masę, wyrównujemy nożem lub szpatułką.