prasa do owoców i warzyw (przydatny do odciskania soku)
Ingredients
300 gramówmłodych listków pokrzywyzbieranych z górnych części rośliny
600mlwody
100 gramówcukru trzcinowegolub miodu
4 sztcytryny(ok. 100-120 ml soku)
Instructions
Zbieramy pokrzywę - same górne, młode listki.
Warzymy, myjemy.
Partiami wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Jeśli blender ma problem z rozdrobnieniem dużych liści - można je wcześniej pociąć na mniejsze kawałki. Jeśli nie mamy blendera - siekamy drobno nożem.
Pokrzywę zalewamy wodą i ostawiamy na kilka godzin do macerowania.
Po 4-5 godzinach odciskamy sok - najlepiej za pomocą prasy do owoców, jeśli nie posiadamy: gazy i rąk.
Do zlanego soku (kolor - bardzo ciemny zielony) dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy aby cukier się rozpuścił. W tym momencie sok nabiera ładniejszego, zielonkawego koloru :)
Przelewamy do małych słoiczków (małych ponieważ dzienna dawka spożycia to do ok. 30 ml), pasteryzujemy metodą "na mokro" - w garnku przez ok. 15-20 minut. Podczas pasteryzowania zmieni się kolor soku z pokrzywy oraz jego konsystencja - będzie ciemny przejrzysty, brązowo-złoty i wytrąci się naturalny osad. Przed spożyciem należy wstrząsnąć lub rozmieszać.U mnie tego osadu jest na prawdę sporo ponieważ pokrzywa została przeciśnięta przez prasę i zostały mi tylko suche wiórki. Im bardziej odciśniemy - tym osadu będzie więcej.