Ciasto francuskie docinamy do formatu foremki, wykładamy na blaszkę, dociskamy widelcem. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 220'C przez ok 8 minut lub do lekkiego zrumienienia.W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy resztę składników.
Z ryby wyjmujemy ości, dzielimy na mniejsze kawałki.Pomidorki myjemy, przekrawamy na pół.Cebulkę obieramy, kroimy w talarki lub półtalarki.
MASA ŚMIETANOWAŁączymy mascarpone, śmietanę i jajka, dodajemy pieprz. Mieszamy energicznie widelcem lub blenderem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Na upieczony spód z ciasta francuskiego układamy kawałki wędzonego trewala. Kładziemy pomidorki i i liście świeżej bazylii. Wylewamy masę śmietanową. Wierzch posypujemy czerwoną cebulką.
Zapiekamy w piecu rozgrzanym do 180'C przez ok. 15 minut / do momentu ścięcia masy śmietanowej. Jeśli góra nam się zaczyna mocno przypiekać a masa nie jest jeszcze ścięta - przykrywamy tartę folią aluminiową i trzymamy w piecu jeszcze kilka minut.