foremka do pieczenia (najlepiej z wyjmowanym dnem)
piecyk
Ingredients
1/2-1/3opakowaniaciasta francuskiego (zależnie od foremki i ciasta)
150gramówwędzonego karmazyna
150 mlśmietany 30-36%
2jajka
pieprz czarny
1średnia gruszka
kilkaplasterkówsera halloumi
garstkaorzechów włoskich
Instructions
Ciasto francuskie docinamy do wybranego kształtu, wykładamy nim foremkę, dociskamy (najlepiej widelcem) spód aby nie wybrzuszał się podczas pieczenia. Nie zawsze się nie wybrzuszy ale to powoduje, że wybrzuszenia są na pewno mniejsze.
Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200-220'C i pieczemy do lekkiego zrumienienia. Zależnie od ciasta między 6 a 10 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy resztę składników.
Do śmietany dodajemy całe jajka oraz pieprz, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Możemy to zrobić za pomocą widelca lub miksera / blendera.
Gruszkę kroimy na ósemki, orzechy kruszymy na mniejsze kawałki, ser halloumi kroimy w dość dużą kostkę, w ryby wyjmujemy ości i dzielimy na mniejsze kawałki.
Po upieczeniu ciasta francuskiego - kładziemy na nim: kawałki karmazyna oraz gruszkę.
Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną - powoli, aby płyn przedostał się pomiędzy składnikami i nie wylał na zewnątrz.
Na wierzch kładziemy kawałki halloumi oraz posypujemy orzechami.
Zapiekamy w piecu rozgrzanym do 180'C do ścięcia się masy i lekkiego zarumienienia. Powinno to zająć ok. 15 minut.