Pieczemy do lekkiego zrumienienia w piecyku rozgrzanym do 200'C - ok. 8-10 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy farsz.
Pieczarki myjemy, wrzucamy na patelnie z łyżką masła i podsmażamy ok. 2-3 minuty do lekkiego zrumieniania.
Szpinak myjemy, siekamy na mniejsze kawałki, pora myjemy, kroimy na cienkie talarki. z wędzonego pstrąga wyjmujemy ości i dzielimy na mniejsze kawałki.
Śmietanę łączymy z jajkami, najlepiej za pomocą widelca, dodajemy pieprz. Nie solimy jeśli ryba jest wędzona ponieważ tarta będzie już wystarczająco słona.
Na upieczony spód kładziemy: pieczarki, szpinak, kawałki wędzonego pstrąga, pora.
Na wierzch, powoli aby przedostała się między składnikami, wylewamy masę ze śmietany i jajek.
Na górę kładziemy świeże zioła - np. tymianek ogrodowy.
Pieczemy w piecu rozgrzanym do 180'C z włączonym termooobiegiem przez 20 minut.