Go Back
Print
Recipe Image
Instruction Images
Smaller
Normal
Larger
PIECZONY KALAFIOR Z PRZYPRAWAMI
przepis na małe kalafiorki ok. 10-13 cm średnicy
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time
15
minutes
mins
Cook Time
25
minutes
mins
Total Time
40
minutes
mins
Course
OBIADY, PRZEKĄSKI
Servings
2
Equipment
brytfanka do pieczenia
piecyk
Ingredients
kalafior
małe główki 10-12 cm średnicy
oliwa z oliwek
przyprawy - propozycja PODSTAWOWA
szczypta
soli
szczypta
suszonej mięty
szczypta
suszonej
cebuli
szczypta
mielonego / granulowanego
czosnku
lub 1 mały ząbek świeżego
szczypta
suszonego oregano
szczypta
papryki
w płatkach
lub słodka papryka
szczypta
pieprzu czarnego
odrobina
sok z cytryny
przyprawy - propozycja OSTRA
szczypta
soli
szczypta
wędzonej słodkiej
papryki
szczypta
chilli
szczypta
mielonego / granulowanego czosnku
lub 1 mały ząbek świeżego
szczypta
czarnego pieprzu
szczypta
suszonej cebuli
szczypta
suszonej bazylii
przyprawy - propozycja ORYGINALNA
szczypta
soli
szczypta
mielonego / granulowanego czosnku
lub 1 mały ząbek świeżego
szczypta
cukru trzcinowego
szczypta
suszonego
rozmarynu
szczypta
papryki w płatkach
lub słodka papryka
szczypta
suszonego tymianku
szczypta
mielonego liścia laurowego
lub 1/2-1/3 liścia pokruszonego
1
zmielony
goździk
szczypta
gałki muszkatołowej
Instructions
PRZYGOTOWANIE
Kalafiory myjemy, jeśli używamy większych kalafiorów - wycinamy głąby, przy małych - nie musimy.
Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy wybrane z listy przyprawy, mieszamy.
Główki dokładnie obtaczamy w przyprawach. Przy dużych warzywach praktyczniej będzie natrzeć warzywa ręcznie lub za pomocą np. pędzelka kuchennego.
Kalafiorki układany na blaszce do pieczenia, na spód wlewamy odrobinę wody - ok. 3-5 milimetrów. Woda odparuje podczas pieczenia.
PIECZENIE
Pieczemy 25 minut w piecyku rozgrzanym do 180'C lub do zrumienienia
(jeśli użyjemy dużych warzyw - czas znacząco się wydłuży, nawet do godziny).