O KAMELEONIE

KAMELEON KULINARNY:
piecze, gotuje, przyrządza,
szuka, próbuje, testuje,
bawi się smakiem i kolorem,
kocha zarówno tradycję jak i nowości,
HODUJE PROBIOTYKI:
kombuchę, grzybka tybetańskiego i algi japońskie – cudowne TRIO :,
PIECZE CHLEB, szczególnie na zakwasie żytnim ale nie tylko..
przygotowuje rocznie setki PRZETWORÓW,
STAWIA NA ZDROWĄ KUCHNIĘ,
i wie, że KUCHNIA.. TO SERCE DOMU!

Kameleonowe zasady w kuchni:

Zdrowo i kolorowo!

★ Przyrządzamy posiłki z produktów najlepszych jakościowo, najmniej przetworzonych, a najlepiej – produktów ze swojego ogródka ze wsi i z upraw, które znamy.
Zioła – posadźmy swoje! W ogródku, na parapecie.. będą i ozdobą i przyprawą.
Nie boimy się eksperymentować, testować, zaufajmy swoim kubkom smakowym..
Z każdego posiłku robimy małe święto, cieszymy się chwilą, nie jemy w pośpiechu.
Jedzenie odbieramy każdym zmysłem – Smakiem, Węchem, Wzrokiem, Dotykiem, Słuchem (wbrew pozorom również jest ważny – szelest łamanych faworków, kęs soczystego jabłka, skwierczący olej).
★ Jako, że jemy „oczyma” a sposób podania wyostrza nasze zmysły, zwracamy uwagę na wizualny aspekt jedzenia.
★ Nawet najprostsza potrawa, chociażby kanapki przygotowywane samemu (a szczególnie dla kogoś) są lepsze i smaczniejsze, bo włożyliśmy w nie serce!
★ A po za tym i po raz kolejny.. zdrowo, bo po za wszystkimi przyjemnościami jak ciekawe smaki dla podniebienia, wspaniałe zapachy, wizualne bodźce: kolory, tekstura, kształty – jesteśmy tym, co jemy i jest to nasze życiowe „paliwo”.
★ I na koniec – zdrowy umiar we wszystkim, nawet w robieniu wyjątków od zdrowego rozsądku.

Lubicie czytać, lubicie oglądać, lubicie szukać inspiracji?
Serdecznie Was witam w moich „progach” i życzę miłego wędrowania po stronach..

Pozdrawiam smakowicie,
Kameleon Kulinarny

 

Join the Conversation

  1. Super przepisy, dziękuję. Robię sok z pokrzywy, pomógł w leczeniu anemii

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      Dziękuję za miłe słowa, ciesze się, że wpis / przepis pomógł, pozdrawiam serdecznie 🙂 Duuużo zdrówka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
error: