FAWORKI (CHRUŚCIKI)

FAWORKI (CHRUŚCIKI)

SKŁADNIKI:

★ 450 gramów mąki pszennej + 50 gram do podsypywania podczas rozwałkowywania
★ 200 ml śmietany 30%, najlepiej kwaśnej
★ łyżka cukru pudru + cukier puder do posypania
★ łyżeczka proszku do pieczenia
★ 1 jajko, 6 żółtek
★ 1-2 łyżki nalewki na spirytusie, spirytus lub ocet
★ 1-1,5 l oleju lub smalcu do smażenia

WYKONANIE:

1. Jajko i żółtka umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania puszystej masy. W międzyczasie dodajemy czubatą łyżkę cukru pudru. Musimy zrobić bardzo, ale to bardzo puszystą pianę aby chruściki wyszły delikatne.

2. W drugiej misce wsypujemy mąkę – 450 gram, proszek do pieczenia, dodajemy śmietanę, puszystą pianę z jajka, żółtek i cukru pudru, polewamy jasnej nalewki lub spirytusu (aby chruściki podczas smażenia nie “piły” oleju). Wszystko dokładnie mieszamy najpierw łyżką, później zaczynamy ręczne ugniatanie ciasta.

3. Wyrobione ciasto zabezpieczamy folią, ostawiamy na 30-40 minut aby odpoczęło w temperaturze pokojowej.

4. Po tym czasie kolejny raz ugniatamy ciasto ok 5-10 minut. Dzielimy na 5-6 części i rozwałkowujemy jak najcieniej, podsypujemy mąką aby ciasto się nie kleiło do blatu. Wykrawamy (radełkiem, nożem do pizzy lub nożem) prostokąty, przecinamy po środku i wywijamy.

5. Smażymy w gorącym tłuszczu z każdej ze strony. Przy dobrze wyrobionym, delikatnym, cienko rozwałkowanym cieście zajmuje to dosłownie chwilę – wkładając ostatni faworek do rondelka, pierwszy możemy prawie przewracać na drugą stronę.

Przygotowanie ciasta – ok. 20 minut.
Czas, kiedy ciasto odpoczywa – 30-40 minut.
Ponowne zagniatanie, rozwałkowanie, wykrawanie – 30 minut.
Smażenie takiej porcji – ok. 20-25 minut = około 2h.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×