KISZONA RZODKIEWKA

KISZONA RZODKIEWKA

Kiszenie nazywane też kwaszeniem czyli sposób konserwacji pożywienia polegający na procesie fermentacji mlekowej czyli rozkładu cukrów do kwasu mlekowego. Taką fermentację możemy przeprowadzić poprzez usunięcie powietrza jak to się dzieje podczas kwaszenia kapusty lub też przez umieszczenie warzyw czy owoców w zalewie solankowej. Najczęściej kisi się ogórki – te zna chyba każdy, ale można kisić również czosnek, cytryny, buraki, jabłka, kalafior i wiele innych produktów, łącznie z liśćmi i przede wszystkim mlekiem.

Dlaczego kisimy produkty? Oprócz konserwacji otrzymujemy dużą dawkę witaminy C!

Kiszona rzodkiewka – produkt do którego długo miałam mieszane uczucia a do kiszenia podchodziłam kilkukrotnie. Dlaczego mieszane? Kojarzy mi się ze śledziem, golonką i oliwkami – produktami, które ludzie albo kochają albo nienawidzą ponieważ mają bardzo specyficzny smak. Trzeba się do nich przyzwyczaić.
W smaku jest lekko ostra, ale staje się delikatniejsza przy dłuższym kiszeniu.
Kiedy się przekonałam do kiszonych rzodkiewek?
Kiedy przygotowałam słoiki i otworzyłam po dłuższym czasie, a dokładnie po kilku miesiącach. Wcześniej, za każdym razem otwierałam słoiki zbyt szybko – rzodkiewka była ostra, kiszona, słona.. była tak, że sama nie wiedziałam czy ją lubię czy nie.. dopiero po dłuższym czasie – produkt wychodzi wyjątkowy, a dodatki z zalewy się przegryzają i tworzą ten specyficzny smak.

Kiszona rzodkiewka może być pyszna:
☆ kiedy kisimy ją z dodatkami: imbirem, miodem, czosnkiem. Możemy również próbować innych dodatków, najważniejsze aby była solanka.
☆ kiedy kiszenie trwa dość długo- wtedy rzodkiewki stają się delikatne smaku (jak na rzodkiewkę), mięciutkie, prawie maślane w konsystencji

Zastosowanie:
KISZONA RZODKIEWKA:
☆ do wyjadania prosto ze słoiczka
☆ jako przystawka
☆ składnik sałatek
☆ na kanapki
SOK Z KISZONEJ RZODKIEWKI:
☆ do wypicia – zdrowy i pyszny (poza tym, że pięknie różowy)

I jak zawsze – o gustach się nie dyskutuje, trzeba spróbować samemu. A jest to bardzo proste ponieważ rzodkiewkę można kupić wszędzie, a ukiszenie nie zajmuje ani sporo czasu ani też nie jest kosztowne.

SKŁADNIKI:

★ rzodkiewka – ilość wg uznania. Jeśli robimy po raz pierwszy warto zacząć od 1-2 pęczków
★ woda
★ sól
proporcja soli do wody: 1 łyżka na 1 litr wody

dodatki do wyboru:
★ imbir + miód
★ imbir + czosnek + miód
★ czosnek
Ilość dodatków – wg preferencji, na małe, 200 ml słoiczki, w których mieści się do 10 sztuk rzodkiewek proponuję:
imbir – 0,5 – 1 cm
1 ząbek czosnku
1/4 – 1/2 łyżeczki miodu

WYKONANIE:

1. Rzodkiewki myjemy, obcinamy w miejscu gdzie zaczyna się zielone lub też możemy zostawić 1-2 cm łodyżek.

2. Układamy w słoiku. Dodajemy czosnek lub/i imbir.

3. Przygotowujemy zalewę. Do letniej przegotowanej wody dosypujemy sól i dodajemy miód (miód jest opcjonalny, możemy też zrobić bez niego).

4. Zalewamy rzodkiewki, zakręcam odstawiamy do ukiszenia w temperaturze pokojowej ok. 20-22’C, na: (tutaj zależnie od preferencji) od nawet kilku dni do kilku tygodni.
Świeżo kiszone rzodkiewki są jeszcze dość ostre, bardzo konkretne. Delikatne maślane robią się dopiero po dobrych kilku tygodniach.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×