soczysty INDYK W MAŚLE z podpieczonymi ziemniaczkami w mundurkach

soczysty INDYK W MAŚLE z podpieczonymi ziemniaczkami w mundurkach

Moja Mama robiła tak kiedyś udka z kurczaka, ponieważ podpatrzyła u Swojej Mamy.. Więc robię tak i ja. Tym razem akurat piersi z indyka a nie kurczaka.. ale wykonanie jest bardzo podobne.

Danie robi się w bardzo prosty sposób. Jest ono też dość szybkie jako, że indyk jest delikatnym mięsem – jego obróbka, szczególnie kiedy piersi pokroimy na mniejsze części, zajmuje około kilkunastu minut. Warto oczywiście wcześniej zamarynować mięso w ziołach, aby było aromatyczne. Najlepiej w świeżych.. i.. dobranych do naszych upodobań. Ja hoduję na parapecie te zioła, które lubię wykorzystywać w daniach. Do mięs bardzo często: rozmaryn, tymianek i moją ukochaną kocankę włoską 🙂

Mięso “robione” w maśle (tak w maśle z dodatkiem oliwy, a nie na maśle) jest bardzo soczyste. Z tłuszczu powstaje idealny sos do polania ziemniaczków. A jeśli zostanie nam porcja mięsa – od razu mamy w czym go podgrzać czy podsmażyć.

Czyli – przepis na szybkie, bardzo aromatyczne danie obiadowe, najlepiej podane z lekką sałatką z rukoli, sałaty, pomidora, cebulki i vinegrettu (z oliwy z oliwek, octu balsamicznego soku z cytryny, soli i pieprzu).

soczysty INDYK W MAŚLE z podsmażanymi ziemniaczkami

Prep Time 20 minutes
Cook Time 25 minutes
Marynowanie mięsa 12 hours
Total Time 12 hours 45 minutes
Course OBIADY

Ingredients
  

  • 1 podwójny filet z indyka

marynata

  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymiankumacierzanki
  • kilka listków świeżego oregano i bazylii
  • gałązka świeżej kocanki włoskiej (potocznie nazywanej "maggy" lub "curry")
  • 2-3 ząbki czosnku

pozostałe składniki:

  • 1-1,2 kg młodych ziemniaczków
  • 100-150 gramów masła
  • oliwa z oliwek do podsmażenia ziemniaczków

Instructions
 

Marynowanie mięsa

  • Fileta indyka myjemy, kroimy na mniejsze części.
  • Do naczynia (najlepiej takiego, które będziemy mogli zamknąć i wstawić do lodówki) wlewamy oliwę, dodajemy sól, pieprz, porwane na mniejsze kawałki lub posiekane zioła i pokrojony lub przeciśnięty przez prasę czosnek. Mieszamy.
  • Wkładamy kawałki indyka i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Ja najczęściej przygotowuję marynaty dzień wcześniej czyli mięso przechodzi cudownymi smakami ziół dobre kilkanaście godzin.

Gotowanie & pieczenie

  • Ziemniaczki dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy szczyptę soli i gotujemy ok. 10-15 minut zależnie od odmiany i wielkości. Ziemniaczki nie mogą być rozgotowane tylko prawie ugotowane.
  • Po tym czasie wodę wylewamy, ziemniaczki przekładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Podsmażamy do zrumienienia.
  • Zamarynowane mięso przekładamy (razem z oliwą) do garnka (musi to być garnek / rondelek a nie patelnia ponieważ nie chcemy smażyć tylko bardziej gotować), dodajemy masło i pichcimy na małym / średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Jeśli indyk pokrojony jest na średnie kawałki – powinien być gotowy w 15-20 minut.
  • Podajemy na gorąco, najlepiej z lekką sałatką z vinegrettem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×