szybka ZAPIEKANKA Z ZIEMNIACZKAMI, KIEŁBASKĄ i grzybkami shimeji

szybka ZAPIEKANKA Z ZIEMNIACZKAMI, KIEŁBASKĄ i grzybkami shimeji…

czyli smaczna zapiekanka z bardzo prostych składników do zrobienia w 40 minut! Jeśli nie mamy grzybków shimeji możemy użyć pieczarki, najlepiej pieczarki “baby” czyli malutkie, których nie trzeba ani kroić ani obierać. Jeśli mamy dostępne w sklepie grzybki shimeji (coraz częściej pojawiają się na sklepowych półkach) – warto pokusić się i wykorzystać ich słodkawy, lekko orzechowy smaczek.

Jeśli użyjemy młodych ziemniaczków, które potrzebują krótkiej obróbki termicznej oraz użyjemy płaskiej, szerokiej foremki do zapieczenia – jesteśmy w stanie przygotować to danie na prawdę bardzo szybko.

Kwintesencją tej zapiekanki jest bardzo mała ilość składników oraz pyszny i prosty sos, który po zapieczeniu tworzy lekko chrupiącą skorupkę.

KILKA SŁÓW O GRZYBKACH SHIMEJI..

To małe grzybki o cienkich trzonkach z półokrągłymi białymi lub brązowymi kapeluszami. Rosną w licznych skupiskach, połączone ze sobą u nasady. Po za tym, że są wyjątkowo urokliwe – są również bardzo zdrowe – zawierają: cynk, potas, miedź, witaminy z grupy B (B1, b2, B3, B6, B9, B12) oraz błonnik.
Pochodzą z Azji Wschodniej, a dokładnie z Japonii, aktualnie uprawia się je zarówno w Ameryce jak i Europie. W swoim naturalnym środowisku – rosną na korze drzew. Ich komercyjna produkcja jest bardzo ciekawa ponieważ biała odmiana chroniona jest całkowicie przed światłem, a brązowa musi mieć zapewnione ciemne miejsce hodowli.

W smaku – są bardzo delikatne, lekko słodkawe i orzechowe.. troszkę podobne do młodych pieczarek (tych oznaczanych jako “mini pieczarki” lub pieczarki “baby”. W porównaniu z pieczarkami – grzyby shimeji koniecznie trzeba poddać obróbce termicznej, inaczej będą gorzkie i ciężkostrawne.

szybka ZAPIEKANKA Z ZIEMNIACZKÓW, KIEŁBASKI i grzybków Shimeji

proporcja na 2 porcje
Prep Time 15 minutes
Cook Time 10 minutes
PIECZENIE 15 minutes
Total Time 40 minutes
Course OBIADY

Equipment

  • foremka do zapiekania
  • patelnia
  • tarka do sera

Ingredients
  

  • 600-800 gramów młodych, małych ziemniaczków
  • 6-8 sztuk białych, chudych kiełbasek (niesurowych)
  • 150-250 gramów grzybków shimeji / ewentualnie mini pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany 30-36%
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • kawałek żółtego sera – najlepiej konkretnego w smaku u mnie własnej produkcji

Instructions
 

  • Ziemniaczki obieramy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, soli, gotujemy ok. 10 minut – nie do całkowitej miękkości, ale żeby były lekko miękkie.
  • Grzybki, które rosną skupionych kiściach, odcinamy od nasady (tej części się nie jada), podsmażamy na patelni na 2 łyżkach masła – do lekkiego zarumienienia czyli 4-5 minut.
  • Na brytfance kładziemy: kiełbaski, pomiędzy nimi podgotowane ziemniaczki. Na wierzch wysypujemy podsmażone grzybki.
  • Do śmietany dodajemy przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku, sól, pieprz oraz pokrojone listki tymianku i dokładnie mieszamy. Wylewamy, bądź też rozsmarowujemy bo śmietana 30 lub 36% jest raczej gęsta, na składniki w brytfance. Nie musimy tego robić bardzo dokładnie. Wystające, niepolane ziemniaczki pięknie się zrumienią.
  • Wierzch posypujemy startym, żółtym serem – może to być dobrej jakości gouda lub parmezan.
  • Zapiekamy w piecu rozgrzanym do 180'C przez ok. 15 minut.

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×