FASZEROWANE CUKINIE z kaszą gryczaną, pomidorkami, cebulką, czosnkiem i ziołami

FASZEROWANE CUKINIE z kaszą gryczaną, pomidorkami, cebulką, czosnkiem i ziołami

Cukinie są bardzo wdzięczne w kuchni, są również bardzo uniwersalne – możemy je dodać do zupy, zrobić z nich placki, dodać do zapiekanki, grillować.. lub też faszerować.
Jeśli chcemy młode cukinie wykorzystać do faszerowania – najlepiej jak farsz będzie warzywny ponieważ młodym warzywom wystarczy na prawdę bardzo krótka obróbka termiczna. Przy większych, które będą potrzebowały spędzić w piecu więcej niż kwadrans – możemy pokusić się już o farsze mięsne.

Proponuję najprostszy i bardzo ciekawy farsz z kaszy gryczanej z pomidorkami, cebulką i czosnkiem z dodatkiem tymianku oraz macierzanki, które nadają daniu ziołowy, ciekawy aromat. Wszystko oczywiście zapieczone pod cieniutką warstwą żółtego sera, u mnie parmezanu. Do takiego nadzienia warto dodać jakąś kwaskową nutę – u mnie pieprz cytrynowy oraz odrobina soku z cytryny.

To bardzo lekkie, zdrowe danie, które możemy przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem. Uwaga – po wyjęciu z pieca należy uważać, ponieważ kasza w farszu jest bardzo gorąca!

FASZEROWANE CUKINIE

z kaszą gryczaną, pomidorkami, cebulką, czosnkiem i ziołami
Prep Time 25 minutes
Cook Time 20 minutes
Farsz 30 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Course OBIADY
Servings 2

Ingredients
  

  • 3-4 małe cukinie

farsz:

  • 100 gramów kaszy gryczanej (palonej)
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 10-15 sztuk małych pomidorków koktajlowych
  • połowa wydrążonego środka cukinii
  • przyprawy i zioła:
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżej macierzanki
  • słodka, wędzona papryka
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

na wierch:

  • 70-100 gramów żółtego sera najlepiej parmezanu

Instructions
 

  • Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż (przed krojeniem należy sprawdzić w którą stronę przekroić, aby cukinie leżały prosto w brytfance). Łyżeczką wydrążamy środek. Połowę użyjemy do farszu, pozostałą cześć możemy wykorzystać np. do zupy (jeśli robimy).

FARSZ

  • Kaszę gryczaną wrzucamy do gorącej wody (proporcja kaszy do wody – ok. 1:2) i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut lub wg instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy obrany, pokrojony, lekko zmiażdżony czosnek oraz obraną i pokrojoną cebulkę. Smażymy 2-3 minuty.
  • Dodajemy przekrojone wzdłuż pomidorki koktajlowe. Staramy się kłaść przecięciem na patelnię, aby się przypiekły.
  • Dodajemy połowę wydrążonej cukinii (w miarę potrzeby siekamy ją na mniejsze kawałki). Smażymy jeszcze 3-4 minuty.
  • Po usmażeniu dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, przyprawy, posiekane zioła, sok z cytryny. Mieszamy, smakujemy, ewentualnie doprawiamy.
    Jako, że cukinia jest bardzo delikatna, farsz powinien być bardzo konkretny w smaku.
  • Przygotowanym nadzieniem faszerujemy wydrążone cukinie.
  • Wierzch posypujemy startym serem.
  • Zapiekamy w piecu rozgrzanym do 180'C przez ok. 15-20 minut (zależnie do wielkości cukinii).

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×