ZUPA RYBNA na wędzonych rybach – pstrągu i karmazynie

18

ZUPA RYBNA na wędzonych rybach – pstrągu i karmazynie

Z części przywiezionych znad morza ryb powstały kolorowe i ciekawe tarty, z tego co zostało czyli pozostałej części mięsa raz skóry i ości (zasada zero waste czyli wykorzystujemy wszystko) – zupa rybna. To prosta, kilkuskładnikowa, wyrazista w smaku zupa. Bardzo kremowa, bardzo zdrowa i wyjątkowo aksamitna.

Zupy nie solimy – wędzone ryby są wystarczająco słone.

Kwintesencją zupy jest długie, powolne gotowanie ryb (a bardziej resztek z ryb) z dodatkiem warzyw, dzięki czemu do bulionu przechodzi mnóstwo smaku. Aby zupa wyszła aromatyczna – nie robimy dużej porcji, chyba, że mamy resztki z kilku ryb. I mnie są to 2 wiesze – 3 mniejsze porcje zrobione z 2 ryb. Dodatkowo na talerz wkładamy mięso, które zostało z karmazyna i pstrąga (zostawiamy je przed włożeniem ryby do gotowania, przede wszystkim te części które łatwo oddzielić od ości). Zupę możemy dodatkowo zabielić śmietaną lub podać ją bezpośrednio na talerz z odrobiną koperku.

ZUPA RYBNA na wędzonych rybach – pstrągu i karmazynie

Prep Time 30 mins
Cook Time 3 hrs
Total Time 33 mins
Course OBIADY
Servings 4

Equipment

  • garnek
  • blender
  • sitko

Ingredients
  

  • resztki z 1 wędzonego karmazyna (skóra, ości, część mięsa przy skórze)
  • + kawałki ryby
  • resztki z 1 wędzonego pstrąga ze skórą (skóra, ości, część mięsa przy skórze)
  • + kawałki ryby
  • 1-1,2 wody
  • 4-5 marchewek
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/3 pora
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • gęsta śmietana
  • koperek

Instructions
 

  • Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części, ale nie zbyt małe, aby łatwo nam było później wyłowić. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą.
  • Dodajemy wędzone ryby – ze skórą, ośćmi, i częścią mięsa.
  • Wrzucamy przyprawy: liść laurowy, ziele anielskie, pieprz.
  • Gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny – czyli dość długo, aby wszystkie "dobra" z rybki przeszły do wywaru.
  • Po ugotowaniu, warzywa wyjmujemy (możemy ewentualnie zostawić mały kawałek pora lub pietruszki), zupę miksujemy.
  • Przelewamy przez gęste (gęste, ale nie bardzo gęste) sitko.
  • Bezpośrednio na talerze wkładamy całe kawałki mięsa ryby, zalewamy gorącą zupą.
  • Dodajemy łyżkę śmietany i posypujemy koperkiem.
  • Możemy również śmietanę i kawałki ryby dorzucić do garnka.

Smacznego 🙂

Rybne tarty:

Dodaj komentarz

Close
error: