TARTA Z WĘDZONYM KARMAZYNEM z gruszką, serem halloumi i orzechami

TARTA Z WĘDZONYM KARMAZYNEM z gruszką, serem halloumi i orzechami

czyli kolejna bardzo zdrowa rybna tarta, która powstała po przywiezieniu cudownych, wędzonym ryb znad polskiego morza. Jeśli chcemy pyszne ryby – kupujmy tylko nad morzem!
Dla przypomnienia oto rybeczki:

Z wykorzystaniem pstrąga powstała tarta z pieczarkami, szpinakiem i porem, z trewala tarta z pomidorkami (niebawem będzie na blogu). Karmazyn – najdelikatniejszy z 3 – będzie w wersji z soczystą gruszką.

Tarta z wędzonym karmazynem – delikatna w smaku bomba witaminowa!

Delikatny smak karmazyna został “przełamany” słodkawą i soczystą gruszką. Słony ser halloumi idealnie nadaje się do zapiekania i tworzy chrupiącą skórkę, a dodatkiem są chrupiące orzechy – czyli mamy całą gamę witamin i minerałów! Masa wykonana jest ze śmietany z jajkami. Generalnie jako masę do zapiekania stosuję gęstą śmietanę lub śmietanę w połączeniu z serem mascarpone z jajkami. Jest ona bardzo szybka do przygotowania oraz szybko ścina się podczas pieczenia. Najważniejsze w tarcie dobrej jakości ryba oraz jeśli zamienimy rybę na inną, która nie jest tak delikatna – odpowiednie dobranie składników. Tarty nie solimy ponieważ wędzona ryba oraz ser halloumi są wystarczająco słone. Jedyną przyprawą jest tutaj odrobina pieprzu. Wszystkie składniki są tak charakterystyczne i aromatyczne, że nie potrzebujemy nic więcej. Możemy jedynie przed podaniem udekorować listkiem świeżego zioła – u mnie orzeźwiającą melisą.

Danie oryginalne w smaku delikatne. Tarta – zdrowa lekka. Bardzo szybka do wykonania.

Kilka słów o serze halloumi

Ser halloumi ser wytwarzany na Cyprze, produkt regionalny z zastrzeżoną nazwą (podobnie jak ser Feta).
Wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego.
CHARAKTERYSTYCZNE CECHY:
konsystencja: półtwardy, elastyczny
kolor: biały
smak: słony
☆ jest chudym serem
☆ może być spożywany na surowo ale najlepiej smakuje grillowany lub smażony
☆ topnieje w wysokiej temperaturze
☆ porównywany jest do sera mozzarelli (który też nadaje się do zapiekania)
☆ wartości odżywcze: witaminy z grupy B, witamina A, D, E, K, fosfor, magnez, sód, potas, wapń.

TARTA Z WĘDZONYM KARMAZYNEM z gruszką, serem halloumi i orzechami

przepis na foremkę 35 x 11 cm
Prep Time 25 minutes
Cook Time 23 minutes
Total Time 48 minutes
Course KOLACJE, OBIADY, PRZEKĄSKI
Servings 2

Equipment

  • foremka do pieczenia (najlepiej z wyjmowanym dnem)
  • piecyk

Ingredients
  

  • 1/2-1/3 opakowania ciasta francuskiego (zależnie od foremki i ciasta)
  • 150 gramów wędzonego karmazyna
  • 150 ml śmietany 30-36%
  • 2 jajka
  • pieprz czarny
  • 1 średnia gruszka
  • kilka plasterków sera halloumi
  • garstka orzechów włoskich

Instructions
 

  • Ciasto francuskie docinamy do wybranego kształtu, wykładamy nim foremkę, dociskamy (najlepiej widelcem) spód aby nie wybrzuszał się podczas pieczenia. Nie zawsze się nie wybrzuszy ale to powoduje, że wybrzuszenia są na pewno mniejsze.
  • Wkładamy do pieca rozgrzanego do 200-220'C i pieczemy do lekkiego zrumienienia. Zależnie od ciasta między 6 a 10 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy resztę składników.
  • Do śmietany dodajemy całe jajka oraz pieprz, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Możemy to zrobić za pomocą widelca lub miksera / blendera.
  • Gruszkę kroimy na ósemki, orzechy kruszymy na mniejsze kawałki, ser halloumi kroimy w dość dużą kostkę, w ryby wyjmujemy ości i dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Po upieczeniu ciasta francuskiego – kładziemy na nim: kawałki karmazyna oraz gruszkę.
  • Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną – powoli, aby płyn przedostał się pomiędzy składnikami i nie wylał na zewnątrz.
  • Na wierzch kładziemy kawałki halloumi oraz posypujemy orzechami.
  • Zapiekamy w piecu rozgrzanym do 180'C do ścięcia się masy i lekkiego zarumienienia. Powinno to zająć ok. 15 minut.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×