TARTA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM, mini pieczarkami, szpinakiem i porem

TARTA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM, mini pieczarkami, szpinakiem i porem

czyli tarta, która powstałą po pobycie nad morzem, gdzie można kupić genialne ryby – świeże jak i wędzone. Trzeba tylko znać dobre miejsce 🙂 Przywiozłam ze sobą ryby, które łatwo przetransportować, więc kolejne wpisy pewnie będą w wykorzystaniem wędzonych rybek 🙂

Tarta z wędzonym pstrągiem to tarta bardzo szybka do wykonania, lekka i zdrowa. Może być na obiad, kolację jak i na przyjęcie. Składniki użyte oraz słoność ryby powoduje, że nie musimy jej bardzo mocno przyprawiać – wystarczy odrobina pieprzu i świeże listki ziół (u mnie majeranek z domowego zielnika).

TARTA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM ze szpinakiem, mini pieczarkami i porem

przepis na foremkę 35 x 11 cm
Prep Time 20 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 45 minutes
Course OBIADY, PRZEKĄSKI
Servings 2

Ingredients
  

  • 1/2 – 1/3 opakowania ciasta francuskiego
  • 100 gramów mini pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml śmietany 30 lub 36%
  • 2 małe jajka
  • 150 gramów wędzonego pstrąga
  • 50 gramów świeżego szpinaku
  • 30-40 gramów pora
  • tymianek
  • pieprz

Instructions
 

  • Ciasto francuskie docinamy do wybranej foremki. Wykładamy foremkę, dociskamy spód widelcem.
  • Pieczemy do lekkiego zrumienienia w piecyku rozgrzanym do 200'C – ok. 8-10 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy farsz.
  • Pieczarki myjemy, wrzucamy na patelnie z łyżką masła i podsmażamy ok. 2-3 minuty do lekkiego zrumieniania.
  • Szpinak myjemy, siekamy na mniejsze kawałki, pora myjemy, kroimy na cienkie talarki. z wędzonego pstrąga wyjmujemy ości i dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Śmietanę łączymy z jajkami, najlepiej za pomocą widelca, dodajemy pieprz. Nie solimy jeśli ryba jest wędzona ponieważ tarta będzie już wystarczająco słona.
  • Na upieczony spód kładziemy: pieczarki, szpinak, kawałki wędzonego pstrąga, pora.
  • Na wierzch, powoli aby przedostała się między składnikami, wylewamy masę ze śmietany i jajek.
  • Na górę kładziemy świeże zioła – np. tymianek ogrodowy.
  • Pieczemy w piecu rozgrzanym do 180'C z włączonym termooobiegiem przez 20 minut.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×