SERNIK sezamowy z masą krówkową i polewą z limonki

SERNIK sezamowy z masą krówkową i polewą z limonki czyli wariacja na temat sernika… dość nietypowego, oryginalnego i bardzo smacznego!

Uwielbiam bawić się przepisem na sernik. To bardzo proste do wykonania ciasto, któremu w łatwy sposób możemy nadać zupełnie inną odsłonę: dodać nową nutę, zastosować inny element słodzący niż biały cukier, zrobić nową polewę czy też wykonać ciasto na jakimś spodzie np. kruchym czy też spodzie z herbatników. Bardzo lubię wykorzystywać w sernikach ser mascarpone oraz słodzić białą czekoladą. Te wersje są bardzo aksamitne. Ale tym razem poszukiwałam dość nietypowego smaku.. i jest to propozycja dla osób, którym klasyczna odmiana ciasta się znudziła.. a ser w lodówce jest i można piec!

Tym razem sernik mało słodki, bardzo delikatny z wyczuwalnym sezamem, i słodko-kwaskową polewą. Ciekawy smak, szczególnie dla miłośników sezamu, limonki, orzechów laskowych, Poszukiwaczy nowych smaków i dość lekkich deserów. W kolorze – cappuccino za sprawą masy krówkowej.

Porcja na małą foremkę o średnicy o 17-18 cm 

Dlaczego małe foremki do sernika są fajne?
☆ bardzo łatwo owinąć folią i włożyć do większego naczynia z wodą (pieczenie w takiej kąpieli powoduje, że sernik się nie przypala)
☆ szybciej znika i szybciej można upiec kolejne ciasto
☆ można wypróbować nowy przepis na mniejszej proporcji
☆ pięknie się prezentuje
☆ łatwo wziąć ze sobą, idąc “w gości”
☆ foremka koniecznie powinna mieć zdejmowaną obręcz aby łatwo było wyjąć ciasto

SKŁADNIKI na SERNIK SEZAMOWY z masą krówkową i polewą limonkową:

★ 500 gramów sera – zmielonego twarogu lub sera “z kubełka”
★ 3 większe / 4 mniejsze jajka
★ 2 łyżki mąki ziemniaczanej (minimalnie więcej jeśli ser jest bardzo lejący)
★ 300 gramów masy krówkowej orzechowej (orzech laskowy) z puszki
★ 100 gramów sezamu
polewa:
★ 1/2 tabliczki białej czekolady
★ sok z 1 limonki
★ skórka z 1 limonki do posypania

WYKONANIE SERNIK SEZAMOWEGO z masą krówkową i polewą limonkową:

1. Sezam umieszczamy na suchej patelni, prażymy do lekkiego zrumienienia, cały czas mieszając. Odstawiamy, aby lekko przestygł.

2. W garnku / misce umieszczamy ser. Stopniowo dodajemy po 1 jajku (aż do 3 lub 4) i miksujemy na wysokich obrotach. Powinna wyjść puszysta masa.

4. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy.

5. Dodajemy masę krówkową i mieszamy / miksujemy na wolniejszych obrotach. Na koniec dodajemy uprażony sezam, mieszamy.

6. Foremkę, w której będziemy piekli sernik owijamy bardzo szczelnie folią aluminiową – dół i boki.

Przelewamy masę na sernik do foremki (ja nigdy nie natłuszczam), umieszczamy w większym naczyniu, do którego wlewamy wodę – ok. 1/2 wysokości naszej foremki z sernikiem.
Pieczemy 60 minut w temperaturze ok. 160’C na środkowej półce, z włączonym termoobiegiem. Podczas pieczenia może urosnąć taki “brzuszek”, który opadnie lub zmniejszy się po upieczeniu.

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piecyka. Z foremki wyjmujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu, kiedy sernik się zsiądzie.

Po wystygnięciu przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy nad kąpielą wodną czekoladę, dodajemy sok z limonki. Wylewamy na ciasto. Górę dekorujemy, startą na bardzo drobnej tarce, skórką z wyparzonej limonki.

POMYSŁY NA INNE SERNIKI:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×