ZUPA POROWA z kukurydzą na wędzonych kościach

ZUPA POROWA z kukurydzą na wędzonych kościach czyli kolejna zupa na wędzonce.

Bardzo często dodaję pora do zupy – powoduje, że jest delikatna i bardzo aromatyczna. I nie chodzi tu o dorzucenie pora do bulionu, ale dodanie drobno pokrojonego, podsmażonego pora na ma maśle do zupy. Tym razem zupa z dodatkiem kukurydzy i czerwonej papryki, również podsmażonych na masełku. Bardzo aromatyczna i pożywna dzięki wędzonym kościom z mięsem (mięso po ugotowaniu obkrawamy i dodajemy do zupy). Idealna na zimowy obiad, wykonana na bulionie mięsno-warzywnym, długo gotowanym. Dla przypomnienia – zimowe zupy gotujemy długo i pod przykryciem, wiosenne z młodych warzyw – krótko, bez przykrycia.

 

SKŁADNIKI na 6-8 porcji:

BULION:
wędzone kości z mięsem – 1 kg
★ 4-5 marchewek
★ 1-2 pietruszki
★ 1/2 dużego selera
★1 mały/średni por

przyprawy:
★ pieprz czarny mielony
★ liść laurowy
★ ziele angielskie

★ 1 duży por
★ 1 puszka kukurydzy z puszki lub 1-2 kolby świeżej
★ 1/3-1/2 czerwonej papryki
★120-150 gramów masła

przyprawy:
★ pieprz ziołowy [w którego skład wchodzi: gorczyca, kolendra, majeranek, cząber, kminek, tymianek, curry (kolendra, kurkuma, kozieradka, kmin rzymski, imbir, goździki, koper włoski, liść laurowy, czosnek, cynamon, sól, pieprz czarny, mango, kukurydza), chilli]
lub pojedyncze, wybrane przyprawy wg. upodobania
★ pieprz cytrynowy
★ sól
★ papryka słodka
★ papryka ostra

WYKONANIE:

1. Mięso myjemy, wkładamy do garnka. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części, dorzucamy do garnka. Dodajemy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem 1-2 godziny. Nie solimy.

2. Do drugiego garnka wrzucamy drobno pokrojonego pora, kukurydzę oraz czerwoną paprykę pokrojoną w drobne paseczki. Solimy (aby warzywa szybciej puściły sok). Podsmażamy na maśle pod przykryciem ok. 10-kilkunastu minut.

3. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem (punkt 1).
Dodajemy również kawałki mięsa, które obkrawamy z kości. Jeśli bulion gotujemy 2 godziny – mięso praktycznie samo powinno odchodzić od kości.
Przyprawiamy. Trzymamy na ogniu jeszcze kilkanaście minut, aby smaki się połączyły.

Zupę możemy zrobić również w wersji z ziemniakami – dodajemy je razem z bulionem do podsmażonych warzyw. Wtedy gotujemy do momentu kiedy będą miękkie.

Smacznego 🙂


Join the Conversation

    1. Kameleon Kulinarny Author says:

      a do tego taka prosta :)!

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×