Klops z suszonymi pomidorami czyli pieczeń rzymska bardziej włoska

Klops z suszonymi pomidorami czyli pieczeń rzymska bardziej włoska

W Polsce najczęściej robi się klopsa z jajkami lub po prostu bez niczego. Rzadko ludzie eksperymentują z tą potrawą. Faktycznie, to klasyka i tradycja, ale proponuję małą zmianę a raczej dodanie suszonych pomidorów do środka i plasterków pomidorów na wierzchu oraz odrobiny włoskiej nuty w przyprawach. Efekt – nasza polska pieczeń w lekko zmienionej odsłonie. Jeśli ktoś często piecze klopsy – polecam tą małą odmianę. Potrawa szybkie do przygotowania i bardzo proste do zrobienia.

 

Potrawa nadaje się zarówno na ciepło na obiad jak i na zimno do kanapek, szczególnie do “kanapek podróżnych” 🙂

SKŁADNIKI na podłużną foremkę 35 x 11 cm:

★ 500-600 gramów mięsa mielonego z szynki i łopatki
★ 2 średnie cebule
olej / oliwa do podsmażenia cebuli
★ 1 duże jajko
★ 1 sucha bułka (u mnie pszenna orkiszowa)*
★ 1 szklanka mleka
★ pół słoiczka suszonych pomidorów – wg uznania 1-2 garstki
★ 1 duży świeży pomidor

przyprawy:
★ sól
★ pieprz
★ oregano
★ bazylia
★ opcjonalnie – 2 ząbki czosnku

tłuszcz do wysmarowania foremki
bułka tarta do obsypania foremki

* Jeśli nie mamy suchej bułki możemy wykorzystać bułkę tartą.

WYKONANIE:

1. Suchą bułkę umieszczamy w miseczce, zalewamy (chłodnym / w temperaturze pokojowej) mlekiem, odstawiamy aby nasiąkła i zmiękła.
2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju / oliwie do lekkiego zrumienienia. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy podsmażoną cebulkę, namoczoną bułkę (punkt 1), przyprawy, całe jajko, suszone pomidory (jeśli są bardzo duże to siekamy na drobniejsze kawałki). Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Nie chodzi tylko o połączenie składników, ale o napowietrzenie całej masy. Najlepiej przez kilka minut energicznie mieszać i ugniatać ręką.

4. Przygotowaną masę przekładamy do posmarowanej tłuszczem, obsypanej bułką tartą foremki. Wyrównujemy. Na wierzch kładziemy plasterki świeżego pomidora bez skórki. Wierzch posypujemy (najlepiej świeżymi) ziołami.
Aby łatwo zdjąć skórkę z pomidora – nacinamy krzyżyk na końcu pomidora i zanurzamy go na 1 minutę w gorącej wodzie.
5. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 160-180’C przez ok 50 minut.
6. Z foremki wyjmujemy dopiero po ostudzeniu / chyba, że jest przewidziany na ciepły obiad 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×