ZUPA POROWO-PIECZARKOWA NA WĘDZONCE

ZUPA POROWO-PIECZARKOWA NA WĘDZONCE

Delikatna i bardzo aromatyczna, z porem i pieczarkami podsmażanymi na maśle. Do przygotowania tej zupy zachęciły mnie mini-pieczarki, które wg mnie świetnie nadają się zarówno do wszelkich sałatek i zup, ponieważ nie trzeba ich kroić 🙂 W sumie wystarczy je tylko bardzo dokładnie umyć. Aby do bardzo delikatnych smaków dodać czegoś wyjątkowego – zupa jest na wędzonym mięsku, a dokładnie wędzonych kościach z mięsem.
Efekt – delikatna, lekka, ze słodkawą nutą za sprawą masła i pieczarek, szybka do przygotowania zupa. Jest to wersja bez ziemniaków, bez zabielania (zabielanie nie jest potrzebne jeśli podsmażamy warzywa na sporej ilości masła).

Wykorzystując wędzonce mięso – najlepiej nie solić bulionu, może się okazać, że mięso jest słone i solenie jest w ogóle niepotrzebne. Poza tym odrobinę soli warto dodać do duszenia warzyw (pieczarek i pora), aby szybciej odparował z nich nadmiar wody.

SKŁADNIKI na 5-6 porcji:

wędzone kości z mięsem – 0,5-1 kg
★ 4-5 marchewek
★ 1-2 pietruszki
★ 1/2 dużego selera

przyprawy:
pieprz czarny mielony
liść laurowy
ziele angielskie

pieprz ziołowy

★ 1 duży por
★ 150-200 gramów mini pieczarek
★150 gramów masła

WYKONANIE:

1. Mięso myjemy, wkładamy do garnka. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze części, dorzucamy do garnka. Dodajemy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem ok. 1 godzinę.

2. Pieczarki bardzo dokładnie myjemy. Pora kroimy na półtalarki lub ćwierćtalarki o średnicy 4-6 mm. Wrzucamy razem na patelnię, dodajemy masło, sól (aby warzywa szybciej puściły wodę) i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Dodajemy do zupy.

3. Zupę przyprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym i ewentualnie solą.

Smacznego 🙂


Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×