UDKA Z KACZKI w przyprawach z GRUSZKAMI w sosie owocowo-winnym z kaszą jaglaną

UDKA Z KACZKI w przyprawach z GRUSZKAMI w sosie owocowo-winnym z kaszą jaglaną

Danie bardzo polskie, pięknie prezentujące się na talerzu, bardzo proste i wyjątkowo smaczne. Aby je wykonać potrzebujemy 3 główne składniki: kaczkę, gruszki i kaszę jaglaną oraz dodatki.
To przepis na delikatną, lekko słodką wersję kaczki. Najważniejsze aby wyszła nam soczysta, a aby to uzyskać pieczemy ją na początku pod przykryciem, a ostatnie 15 minut – bez. Będzie wtedy soczysta w środku, z chrupiącą skórką zewnątrz. Dodatkiem i kulminacją są oczywiście gruszki w aromatycznym sosie z owoców, robionym na czerwonym winie 🙂

SKŁADNIKI na 2 porcje:

★ 2 udka kaczki
★ kilka mielonych goździków
★ czarny pieprz, mielony
oliwa z oliwek
★ 2-3 ząbki czosnku

bez soli (robimy kaczkę na słodko)

sos:
★ 2 gruszki*
★ mała garstka borówek
★ mała garstka truskawek (lub malin)
★ mała garstka czerwonych porzeczek
★ 200-250 ml czerwonego wina (u nie pół na pół wytrawne i słodkie)
★ kilka goździków
★ opcjonalnie – 1 gwiazdka anyżu
★ 2 łyżki miodu wielokwiatowego

★ 100 gramów kaszy jaglanej
★ odrobina soli

WYKONANIE:

1. MARYNATA. Udka kaczki, myjemy, osuszamy, wkładamy do naczynia. W oddzielnym naczynku wlewamy: oliwę z oliwek (niewielką ilość ponieważ kaczka sama w sobie jest dość tłustym mięsem), przeciśnięty przez prasę czosnek, pieprz, goździki.

Mieszamy, nacieramy w ten sposób przygotowaną marynatą kaczkę.
Odstawiamy do lodówki na 12- 24 godziny.

2. Kaczkę z marynatą przekładamy do brytfanki, wstawiamy do nagrzanego do 180’C pieca, pieczemy:
45 minut pod przykryciem (jeśli brytfanka nie ma przykrycia możemy użyć folii aluminiowej),
15 minut bez przykrycia – aby skórka się zarumieniła i była chrupiąca.

3. GRUSZKI I SOS – do 30 minut.
W momencie wstawienia kaczki do pieca – szykujemy dodatki.
Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki (najlepiej bardzo małą łyżeczką), wrzucamy na patelnię (może, nie musi być wcześniej rozgrzana). Dodajemy owoce: borówki, truskawki (lub maliny) i porzeczki, dolewamy wino, dodajemy goździki i ewentualnie anyż. Trzymamy na ogniu do momentu zredukowania i zagęszczenia płynu, gruszki co jakiś czas obracamy.

4. Gotujemy kaszę jaglaną – wrzucamy do gotującej się, delikatnie osolonej wody i trzymamy 15 minut na małym ogniu po przykryciem. Jeśli lubimy – możemy po ugotowaniu i odsączeniu dodać łyżkę masła i wymierzać. Masło rozpuści się w gorącej kaszy i nada maślanego smaku.

5. Na talerz kładziemy kaszę jaglaną, kacze udka, na wierzch układamy gruszki, polewamy sosem owocowo-winnym + ewentualnie tłuszczykiem z pieczenia mięsa.

* Jeśli przygotujemy więcej gruszek, będzie to idealna baza do pysznego kompotu. Wystarczy takie gruszki z sosem zalać wodą, dodać 2-3 pokrojone jabłka i ugotować (ok. 15 minut).

Smacznego 🙂

Owoce jesieni


Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×