KOMPOT z polskich WINOGRON w słoiku, pasteryzowany – aromatyczny i esencjonalny

KOMPOT z polskich WINOGRON w słoiku, pasteryzowany – bardzo aromatyczny.
Nie mogło zabraknąć tego przepisu na blogu, mimo iż mogłoby się wydawać, że jest banalny. To kompot, a robię ich na prawdę wiele – z porzeczek, śliwek, mirabelek, jabłek, mieszane, lemoniady z kwiatów czarnego bzu, soki z malin, który – zniknął w tym roku najszybciej. Ocalały jedynie 2 słoiczki, a mówi się, że robi przetwory na zimę 😉
Kompot jest bardzo ciemny w kolorze, mocno aromatyczny, a jako, że w tym roku owoce były wyjątkowe słodkie – z małą ilością cukru. Finalnie – bardzo esencjonalny, lekko wytrawny. Po otworzeniu słoika – najlepiej rozcieńczyć wodą w proporcji 1:1. Idealnie gasi pragnienie, u nas – urozmaica przetwory. A po za tym winogrona są z własnego ogródka – więc nic się nie marnuje!
Jeśli zostały Wam winogrona – do dzieła!

 

SKŁADNIKI:

winogrona
woda
cukier na każdy słoik, przy bardzo słodkich owocach:
1 l – 2,5-3 łyżki
0,7 l – 2 łyżki
0,5 l  – 1,5 łyżki
mniejszych nie ma co robić 😉

WYKONANIE:

1. Owoce myjemy, odrywamy pojedyncze owocki z grona.

2. Wrzucamy do słoika – troszkę ponad połowę, ja daję nawet 3/4 – jest wtedy bardzo esencjonalny i każdy może dolać tyle wody ile lubi 🙂

3. Zasypujemy cukrem.

4. Zalewamy wodą, śmiało polecam prosto z kranu i tak zaraz będziemy pasteryzować.

5. Pasteryzujemy metodą “na mokro” w garnku z gotującą się wodą przez 20 minut od momentu zagotowania wody, lub metoda “na sucho” – czyli w piecu. Jeśli pasteryzujemy w piecu – ustawiamy słoiki na blaszce (na nie wlewam na dno wody), ustawiamy temperaturę ok. 120’C i od momentu rozgrzania pieca do tej temperatury trzymamy słoiki ok. 20 minut. Wyjmujemy po wystudzeniu. Bardzo praktyczna metoda przy robieniu dużych partii.

KOMPOT W KIELISZKU jest rozwodniony w proporcji 1:1

Smacznego 🙂

INNY POMYSŁ NA WYKORZYSTANIE WINOGRON:

KONFITURA (marmolada) Z POLSKICH WINOGRON (opcja z cukrem lub bez):

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×