KACZKA z chrupiącą skórką, w ziołach z jabłkami – najprostszy przepis na kaczkę

KACZKA z chrupiącą skórką, w ziołach z jabłkami czyli najprostszy sposób na przyrządzenie kaczki. Danie bardzo proste aczkolwiek długie do przygotowania – i nie chodzi o pracę tylko czas oczekiwania (macerowanie oraz dość długie pieczenie), ale warto!
Mięso kaczki jest samo w sobie specyficzne i wystarczy jedynie majeranek, tymianek, sól, pieprz i czosnek aby wydobyć smak mięsa. W przyprawach kaczka powinna leżeć minimum 12 a najlepiej 24 godziny przed upieczeniem. 

 

 

SKŁADNIKI:

1 mała / średnia kaczka 1,5-1,7 kg
1 łyżka majeranku
świeży majeranek (opcjonalnie)
świeży tymianek (lub 1 łyżka suszonego)
2 małe główki czosnku
1 łyżka soli
1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
8 łyżek oleju / oliwy
2 duże – 3 małe jabłka
1/2 pomarańczy

WYKONANIE:

1. Kaczkę dokładnie myjemy z zewnątrz i w środku, osuszamy ręcznikiem papierowym.

2. Przyprawy mieszamy z olejem, dokładnie nacieramy kaczkę – wewnątrz i w środku, umieszczamy w brytfance (metalowej lub szklanej).

3. Czosnek obieramy (nie musi być bardzo dokładnie), ząbki przekrawamy na pół, obkładamy nim kaczkę – wierzch, kilka kładziemy na spód, po bokach i kilka do środka.

 

 

4. Przykrywamy folią, odstawiamy do macerowania do lodówki na 24 godziny.

5. Po wyjęciu z lodówki kaczkę obsmażamy na złoto z każdej strony na patelni (lub w moim przypadku w brytfance, w której będzie się piekła). Dzięki temu uzyskamy chrupiącą skórkę 🙂 Po podsmażeniu powinna wyglądać mniej więcej tak:

 

 

6. Pieczemy:
– 15 minut w temperaturze 220’C z włączonym termoobiegiem
– 1,5 godziny w temperaturze 160’C z włączonym termoobiegiem* / co jakiś czas podlewając wytopionym tłuszczem
Kaczki nie trzeba obracać podczas pieczenia. Przy większej kaczce o wadze od 2 do 2,5 kg – wydłużamy czas pieczenia do minimum 2 godzin.

* 20 minut przed wyjęciem z pieca, kaczkę obkładamy jabłkami. Jabłka, myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z połowy pomarańczy. Sok, który zostanie nam z pomarańczy wylewamy na kaczkę / dodajemy do brytfanki.

7. Podajemy z ziemniaczkami polanymi wytopionym tłuszczykiem. Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *