Szybkie CIASTO Z BORÓWKAMI I gorzką CZEKOLADĄ z dodatkiem kaszy manny

Szybkie CIASTO Z BORÓWKAMI I CZEKOLADĄ z dodatkiem kaszy manny – to kolejna propozycja na szybkie ciasto. Tym razem z obniżoną zawartością cukru, dodatkiem kaszy manny i gorzkiej czekolady (dlaczego warto jeść gorzką czekoladę znajdziecie na dole wpisu). Kasza manna powstaje również z pszenicy (w procesie odsiewania grubszych kaszek w trakcie przemiału pszenicy na mąkę) i również zawiera gluten, jest jednak lżej strawna i zawiera więcej witamin i minerałów niż mąka pszenna (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy, żelazo, miedź, magnez, potas). Warto więc ją czasem przemycić do wypieków zamieniając część mąki na kaszę. Nie wiem czy we wszystkich ciastach się to uda, ale ja od jakiegoś czasu próbuję, zamieniając 30-50% mąki na właśnie kaszę mannę. Należy wtedy pamiętać, że jest ona lekko słodka i wypiek można mniej posłodzić co jest oczywiście kolejnym plusem. Ma również niższy indeks glikemiczny (IG 55-58 zależnie od źródła), podczas gdy mąka pszenna ok IG 85-90.

Jest to “siostrzany” przepis super szybkiego ciasta z malinami i borówkami, które robię bardzo, bardzo często, szczególnie jak mam mało czasu lub jak wiem, że gośćmi będą dzieci. 

Ciasto jest lekkie puszyste, mniej słodkie od swojego pierwowzoru ale równie szybkie i proste do wykonania.

 

 

SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 28 cm:

5 wiejskich jajek, szczypta soli
100 gramów cukru pudru (dla wersji słodkiej proponuję 130-150 gramów)
75 gramów mąki pszennej
75 gramów kaszy manny

200 gramów borówki amerykańskiej
100 gram gorzkiej czekolady*

tłuszcz i kasza manna do wysmarowania i obsypania foremki

 

WYKONANIE:

1. Do miski miksera wbijamy same białka, żółtka umieszczamy w osobnej miseczce.

2. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

3. Stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier nie przerywając ubijania.

4. Kiedy mamy już ubitą pianę z białek i cukru, dodajemy żółtka, stopniowo, po jednym, miksujemy.

5. Na koniec dodajemy mąkę z kaszą manną i miksujemy na niskich obrotach.

6. Masę wylewamy na natłuszczonej, obsypanej mąką foremki.

7. Na wierzch kładziemy a bardziej lekko wciskamy czekoladę (połamaną za ząbki) i posypujemy równomiernie owocami.

 

 

8. Pieczemy w piecu nagrzanym do 170-180’C przez 30 minut.

Smacznego:)

 

 

PRZEPISY NA INNE CIASTA Z BORÓWKAMI:

SERNIK Z MASCARPONE z masą kajmakową i borówkami

TARTA Z MASCARPONE, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI:

Bardzo szybkie CIASTO Z MALINAMI I BORÓWKAMI

 

Dlaczego warto jeść GORZKĄ CZEKOLADĘ i co zawiera?

GORZKA CZEKOLADA to królowa DOBREGO NASTROJU. Zawiera:

– węglowodany (podstawowe źródło energii przede wszystkim dla mózgu)
– magnez  (niezbędny do działania 800 enzymów, wpływa na pracę układu nerwowego i nasz nastrój),
– żelazo  (bierze udział w produkcji czerwonych krwinek oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego),
– wapń (dba o mocne kości oraz reguluje układ nerwowy)
– białko  (jest głównym materiałem budulcowy organizmu)
– tłuszcze roślinne  ( obniżają poziom “złego” cholesterolu) – witaminy A, E, B2, B3, B6, B9 (czyli kwas foliowy), B12. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
– liczne polifenole (wykazują silne właściwości antyoksydacyjne czyli spowalniają starzenie się organizmu 🙂

Dzięki swojemu składowi – gorzka czekolada poprawia przepływ krwi do mózgu, poprawia koncentrację, nastrój oraz.. ZWIĘKSZA PRODUKCJĘ DOPAMINY, ENDORFIN i SEROTONINY.. czyli hormonów uważanych za hormony szczęścia! Czekolada zawiera również kofeinę, fenyloetyloamina (związek podobny do amfetaminy, odpowiedzialny za podniecenie i pożądanie), teobrominę i teofilinę. Naukowcy dowiedli, że substancje zawarte w czekoladzie przypominają związki chemiczne obecne w liściach marihuany, przez co poprawiają nam nastrój.. choć potrafią też uzależnić 😉

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *