SAŁATKA SZWEDZKA przepis oryginalny, w słoiku, pasteryzowana

SAŁATKA SZWEDZKA przepis oryginalny, w słoiku, pasteryzowana – jeden z najbardziej ulubionych przetworów w moim domu z kategorii “warzywa w słoiku”. Wg mnie idealnie wyważona i niczego jej nie brakuje (mimo małej ilości składników, które potrzebujemy do zrobienia sałatki!). Dlatego też przepis nie został przeze mnie nigdy modyfikowany i ma etykietę “przepis oryginalny”.

Sałatka pasuje zarówno do obiadu jak i na kanapki. Bardzo często zjadamy ją w towarzystwie pasty z pieczonej papryki (kanapki z masłem, serem, pastą z papryki i na wierzch plasterki z sałatki szwedzkiej).
Jest bardzo prosta i można ją zrobić małymi partiami, ja właśnie tak robiłam jak miałam małą nadwyżkę ogórków na działce. Warto zrobić jak kupimy za dużo ogórków i chcemy je zużyć, no i oczywiście jak komuś posmakuje – już w dużych ilościach.
Bardzo praktyczne jest robienie sałatki w małych słoiczkach, aby były “na raz”, ale to już kwestia ilości domowników.

SKŁADNIKI na 8-9 słoiczków 200 ml

★ 1,6 kg ogórków

ZALEWA w której moczą się ogórki:
★ 1 l wody + 4 łyżki soli

na każdy słoiczek 200 ml:
★ 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
★ 1/2 łyżeczki białej gorczycy

ZALEWA DO SŁOIKÓW:
★ 400 ml wody
★ 1 szklanka cukru
★ 1 szklanka octu
Ilość zalewy jest uzależniona od słoików do których wkładamy, u mnie jest dość dużo zalewy ponieważ wkładam do malutkich słoiczków, aby były na raz 🙂

WYKONANIE:

1. Ogórki myjemy, kroimy w plasterki, przekładamy do miski.

2. Zalewamy wodą z solą, zostawiamy na kilka godzin lub na noc. Po tym czasie wodę wylewamy.

3. Na dno słoiczków wkładamy pieprz i gorczycę, następnie wkładamy ogórki, ok. 2 cm poniżej nakrętki.

4. Zalewamy gorącą zalewą (woda + cukier + ocet), zakręcamy.

5. Pasteryzujemy metodą na mokro, małe słoiczki 12 minut od momentu zagotowania wody. Większe 15-20 minut.

Sałatka jest dobra po ok. 2 tygodniach.

Smacznego 🙂

Róbmy przetwory! 5.
Do słoików na zimę


Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×