WEGAŃSKI MURZYNEK z orzechami i płatkami (żytnimi, owsianymi, jęczmiennymi i orkiszowymi)

WEGAŃSKI MURZYNEK z orzechami i płatkami to nowa wersja MURZYNKA bez jajek, bez mleka i bez masła czyli ciasta nazywanego “ciastem bez niczego” lub “ciastem Gosi”. Wszystkie lubiane i często robione ciasta wreszcie doczekują się swoich nowych odsłon, troszkę zmienionych wersji i tak też było w tym przypadku. Podstawowa wersja to mąka, cukier i dodatki w postaci powideł, kakao, cynamonu, wody, oleju, octu i sody w tej dodatkowo jest mieszanka płatków (owsianych, orkiszowych, pszennych i żytnich) oraz orzechy włoskie oraz mniej cukru (ciasto troszkę mniej wyrasta dlatego też ilość cukru jest mniejsza). Ciasto jest bardziej wilgotne, troszkę bardziej się kruszy w porównaniu do jego pierwotnej wersji. Smakuje dość podobnie, ale oczywiście wyczuwalna jest nuta orzechowa i zawiera zdrowe płatki 🙂
Jest bardzo szybkie – czas wykonywania ok. 10-15 minut + pieczenie 40 minut.
Jeśli nam zostanie – możemy pokroić na cienkie kawałki i zrobić z nich pyszne sucharki (zarówno z wersji pierwotnej, wersji z kaszą manną jak i tej z płatkami i orzechami).

 

 

 

SKŁADNIKI na dużą blaszkę (u mnie 40 x 26 cm)

suche składniki:
320 gramów mąki pszennej
200 gramów płatków (mieszanki: owsianych, pszennych, żytnich i orkiszowych lub 1 rodzaju)
100 gramów orzechów włoskich + mała garstka do posypania na wierzch
300 gramów cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
8 łyżeczek kakao
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

mokre składniki:
360 ml wody
150 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki octu
4 duże, czubate łyżki powideł domowych (tak między  1/2 słoiczka a 1 pełnym słoiczkiem 200 ml)
Ja często daję pełen, aby nie zostawał mi w lodówce otwarty słoik.

tłuszcz do wysmarowania blaszki, kasza manna, bułka tarta lub mąka do oprószenia

 

WYKONANIE:

1. Orzechy bardzo drobno siekamy lub rozdrabiamy w malakserze.

2. Po odmierzeniu składników – umieszczamy WSZYSTKIE NA RAZ (suche i mokre) w dużej misce i mieszamy. Możemy mieszać łyżką, trzepaczką, mikserem na niskich obrotach.

3. Masę wylewamy do natłuszczonej, obsypanej kaszą manną (lub bułką tartą) foremki, na wierzch kładziemy pojedyncze, niepokrojone orzechy.

4. Pieczemy w temperaturze 170-180’C, na środkowej półce, z włączonym termoobiegiem przez 40 minut. Sprawdzamy czy jest upieczone metodą “suchego patyczka”.

Smacznego 🙂

 

WERSJA PODSTAWOWA CIASTA czyli
MURZYNEK WEGAŃSKI bez jajek, bez mleka i bez masła:

(+ opis wersji z kaszą manną)

 

Już nie wegańskie, ale równie szybkie ciasta:
SZYBKIE CIASTO Z PORZECZKAMI, MAKIEM i syropem z płatków róż:

SZYBKIE CIASTO Z MALINAMI I BORÓWKAMI:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *