Szybkie CIASTO Z OWOCAMI (porzeczkami), makiem i syropem z róży

Szybkie ciasto z owocami, makiem i syropem z róży czyli kolejny przepis na puszyste, delikatne, proste ciasto. Przepisów na szybkie ciasta nigdy za wiele i tak jak było zapowiadane – kolejny przepis właśnie wzbogaca Kameleonowego bloga. A jeśli powstaje kolejna wersja nowego, puszystego ciasta z owocami to oczywiście za sprawą.. dzieci, które bardzo lubią sięgać po małe słodkie, lekkie “conieco”. Zresztą nie tylko dzieci 😉

To wersja ciasta z 3 różnymi dodatkami, które bardzo ciekawie ze sobą się łączą. Mak jest lekki i idealnie pasuje do ciasta na bazie ubitych białek a syrop z płatków róży nadaje aromatu i oczywiście jest słodki, co równoważy dodane na wierzch czerwone porzeczki. Mogą to być oczywiście inne sezonowe owoce ale jeśli będą bardziej słodkie – należy dać mniejszą ilość syropu lub zastosować inny aromat czy dodatek. Jeśli dajemy drobne owoce mrożone – wystarczy je wyjąć z zamrażalki w momencie zaczynania ciasta i przepłukać wodą by szybciej się rozmroziły.

Ciasto jest bardzo proste do wykonania, szybkie – przygotowanie ok. 10-15 minut + pieczenie 30 minut, puszyste i delikatne.

 

 

SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 28 cm:

5 jajek
150 gramów cukru (ok 3/4 szklanki) + 1 łyżka na wierzch
150 gramów mąki pszennej (ok. szklanki)
100 gramów maku
5 łyżek syropu z płatków róż – ok. 100 – 120 ml
Jeśli nie mamy syropu z płatków róż – możemy użyć innego aromatu bądź syropu.
150 gramów czerwonej porzeczki

tłuszcz i kasza manna lub bułka tarta do natłuszczenia i obsypania foremki

 

WYKONANIE:

1. Do miski miksera wbijamy same białka, żółtka umieszczamy w osobnej miseczce.

2. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

3. Stopniowo, po łyżce lub po prostu stopniowo, dodajemy cukier nie przerywając ubijania.

4. Kiedy mamy już ubitą pianę z białek i cukru, dodajemy żółtka, stopniowo i pomału, miksujemy.

5. Dodajemy mąkę i mak miksujemy.

6. Na koniec dodajemy syrop z płatków róż i mieszamy.

7. Masę wylewamy na natłuszczonej, obsypanej kaszą manną lub bułką tartą foremki.

8. Na wierzch kładziemy owoce.

 

9. Pieczemy w piecu nagrzanym do 170-180’C przez 30 minut.

Smacznego:)

 

 

 

 

INNE PODOBNE, dość szybkie i puszyste CIASTA

CIASTO MAKOWE z białek:
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI (malinami i borówkami):

SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM:

ORAZ PRZEPIS NA SYROP Z PŁATKÓW RÓŻ:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *