KOMPOT Z RABARBARU z suszoną śliwką i goździkami / w słoiku, pasteryzowany

KOMPOT Z RABARBARU z suszoną śliwką i goździkami – niezbyt słodki, kwaskowy kompot z dodatkiem suszonej śliwki i goździków to bardzo ciekawy smak, idealny do picia na upalne dni. Bardzo prosty do wykonania, jak to wszystkie kompoty. Po ponownym “odkryciu” kompotów – staram się robić je z przeróżnych owoców, aby był duży wybór w domowej spiżarni. Szczególnie, że nie wymagają dużo pracy, można je zrobić przy okazji innego kucharzenia.. a jak ciekawie urozmaicają codziennie nawadnianie organizmu. Duża różnorodność powoduje, że można dobrać odpowiedni smak do obiadu czy deseru.

Kompot z rabarbaru z dodatkiem suszonej śliwki i goździków to propozycja na kompot, który jest idealny prosto ze słoika (nie dodajemy do niego wody). Ilość rabarbaru w słoiku przed pasteryzacją – troszkę ponad połowę. Jeśli damy go więcej – dodajemy również więcej cukru, a kompot będzie do rozcieńczenia po otworzeniu.

 

 

SKŁADNIKI na 1 słoik 1l:

2-3 łodygi rabarbaru pokrojone na mniejsze kawałki (ze skórką)
2 pełne / lekko czubate łyżki cukru (opcja mało słodka, dla lubiących słodkie kompoty polecam 3 łyżki, należy pamiętać, że suszona śliwka również nadaje kompotowi słodkości)
3-4 goździki
5 suszonych śliwek
woda (u mnie prosto z kranu)

WYKONANIE:

Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, zalewamy wodą (ja prosto z kranu), zakręcamy i pasteryzujemy ok. 30 minut metodą na mokro (w garnku w wodą) lub na sucho w piecu. Pasteryzacja mogłaby być krótsza, ale mnie zależy aby rabarbar zdążył się rozgotować podczas pasteryzacji.

Na zdrowie!

 

PRZEPISY NA WYPIEKI Z RABARBAREM:

BABKA Z RABARBAREM z dodatkiem MIODKU MAJOWEGO (miodu z mniszka lekarskiego):

SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM (4 składniki):

CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ (na maśle):

 


Róbmy przetwory! 5.Do słoików na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *