BABKA Z MASCARPONE I OWOCAMI SEZONOWYMI – rabarbarem, porzeczkami i czereśniami

BABKA Z MASCARPONE I OWOCAMI SEZONOWYMI – rabarbarem, porzeczkami i czereśniami.

Propozycja na wilgotne ciasto z dodatkiem dużej ilości owoców i serka mascarpone. Jest niezbyt słodkie dzięki dodaniu czerwonych porzeczek i agrestu dlatego bardzo dobrze smakuje ze słodką,  białą czekoladą na wierzchu. Długo pozostaje świeże ale również szybko znika ze stołu, ledwo co udało mi się zrobić zdjęcie uwieczniające 🙂
Ciasto można oczywiście zrobić z innymi owocami, można dać ich troszkę mniej lub więcej sera (myślę że do 500 gramów), należy jednak pamiętać, że dając słodkie owoce – ciasto będzie słodsze a ilość danych owoców może minimalnie wydłużyć czas pieczenia.

Bardzo ciekawy wypiek na ciepłe dni, dla dzieci jak i dla dorosłych.

Polecam szczególnie do herbatki, ale oczywiście również do kawy 🙂

SKŁADNIKI na 1 dużą babkę (foremka ok. 2 l)

★ 200 gramów masła
★ 200 gramów cukru (1 szklanka)
★ 250 gramów mascarpone
★ 4 duże jajka
★ 180 gramów mąki pszennej (1 szklanka)
★ 90 gramów skrobi ziemniaczanej
★ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

★ 400 gramów owoców: czerwonej porzeczki, agrestu, czereśni

★ masło i mąka lub kasza manna do natłuszczenia i obsypania foremki

POLEWA:
★ 100 gramów białej czekolady

WYKONANIE:

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Jeśli masło będzie zimne – też się uda, ale będzie ciężej. Dodajemy mascarpone i miksujemy dalej.

2. Cały czas miksując wbijamy stopniowo całe jajka – wpijamy jedno i miksujemy, drugie, miksujemy itd.

3. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy i miksujemy.

4. Dodajemy umyte owoce: porzeczki bez szypułek, agres przekrojony na pół, czereśnie wypestkowane, przekrojone na pół.

5. Ciasto wlewamy do natłuszczonej, obsypanej kaszą manną lub mąką foremki na babkę.

6. Pieczemy w 160’C z włączonym termoobiegiem przez ok. 50-55 minut do momentu aż będzie zarumienione a boczki lekko odejdą od foremki. Przy tak wilgotnym cieście nie polecam sprawdzania upieczenia metodą “suchego patyczka”. Po wyjęciu w pieca może być jeszcze lekko niestabilne, ale po wystygnięciu nabierze odpowiedniej formy. Warto poczekać z wyjmowaniem z foremki do lekkiego przestudzenia.

7. Wystudzoną babkę polewamy roztopioną nad kąpielą wodną czekoladą.

Smacznego 🙂

INNE POMYSŁY NA CIEKAWE BABKI:

BABKA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI ze słoika:

CYTRUSOWA, WILGOTNA BABKA Z RICOTTĄ:

BABKA Z TWAROGIEM I PIJANYMI WIŚNIAMI:

Dodaj komentarz

Close
Close
error:
×